AB’den İsrail-Filistin iki yüzlülüğü

AB (Avrupa Birliği) İsrail'in Cenin'de sivil ölümlere neden olan uluslararası hukuku ihlal eden saldırılardan sadece “endişe” duyarken, bir Filistinlinin münferit saldırısını “ciddi bir terör eylemi” olarak nitelendirdi ve kınadı. AB, Filistinlinin yakın mesafeden bir sivil İsrailli tarafından katledilmesine ise yorum getirmedi.
Mevlüt Peker
|
04 Temmuz 2023, Salı - 23:55
AB’den İsrail-Filistin iki yüzlülüğü

Avrupa Birliği (AB), İsrail'in son dönemde işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik büyük çaplı hava saldırıları ve artan gerilimden endişe duyduğunu açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisi, İsrail güçlerinin Cenin kentindeki saldırılarıyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cenin'de gerçekleşen İsrail askeri operasyonu, son yılların en büyük çaplı hava saldırılarını içeriyor ve en az on Filistinlinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına neden oldu. Bugün Tel Aviv'de ciddi bir terör saldırısı gerçekleşti. Herhangi bir haklı gerekçesi olmayan tüm terör saldırılarını kınıyoruz. Filistin Otoritesini, işgal altındaki Filistin topraklarının A Bölgesi'nde güvenlik kontrolünü yeniden kurabilmesi için güçlendirmeye çağırıyoruz, bu da mevcut anlaşmalara uygun olacaktır. İsrail'i uluslararası anlaşmalar çerçevesindeki yükümlülüklerine saygı duymaya ve Filistin Yönetimi'ni İsrail ile güvenlik koordinasyonunu sürdürmeye davet ediyoruz."

Açıklamada, sürdürülebilir bir güvenliğin ancak Filistinlilerin ve İsraillilerin barış, onur ve refah içinde yaşamasına izin veren siyasi bir çözümle sağlanabileceği vurgulandı. AB'nin barış için tüm çabalara destek verme konusunda hazır olduğu da belirtildi.

İsrail ordusu, 3 Temmuz'da Cenin kenti ile Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenleyerek bölgeyi kuşatma altına almıştı. İki gün boyunca İsrail güçlerinin Cenin kentinde ve Cenin Mülteci Kampı'nda gerçekleştirdiği saldırılarda 12 Filistinli hayatını kaybetmişti.

1995 yılında imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. "A bölgesi"nin yönetimi ve güvenliği Filistin'e, "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail'e devredilirken, "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

http://ankaramasasi.com/haber/2088612/abden-israil-filistin-iki-yuzlulugu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.