Ahmet Ümit kimdir?

Edebiyat ve sanat alanında önemli eserlere imza atmış olan polisiye ve tarihi romanlarıyla bilinen yazar ve araştırmacı Ahmet Ümit kimdir? Türk Edebiyatının önemli isimlerinden biri olan ve eserleri çeşitli dillerce çevrilen Ahmet Ümit nereli, kaç yaşında?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
05 Temmuz 2023 14:51
GÜNCELLEME
05 Temmuz 2023 15:43
Ahmet Ümit kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Ahmet Ümit, 30 Eylül 1960 yılında Gaziantep'te dünyaya geldi. Ümit, öğrenimini Marmara Üniversitesi  Kamu Yönetimi bölümünü tamamlayarak mezun oldu. Ümit eğitimi sırasında siyasi olarak sol görüşü benimsemiş ve çeşitli sol görüşü destekleyen derneklerde görevlerde bulundu. Ümit, 1980 darbesi sonrasında yakalanan arkadaşları için takma adıyla yazmış olduğu yazı sonrasında yazarlık mesleğini benimsemiştir.

Ahmet Ümit, Türkiye Komünist Partisi üyesi olmuş ve 1985 yılında parti tarafından Moskova'ya gönderilmiştir. Ümit, Moskova'da bulunduğu süre içerisinde Sosyal Bilimler Akademisinde eğitim aldı. Yazarlık mesleğine geçiş yapmasının ardından Ahmet Ümit, ilk eserini 1989 yılında "Sokağın Zulası" adlı şiir kitabını yayınlamıştır. Daha sonra Ümit, ilk romanını 1996 yılında "Sis ve Gece" adıyla yayınlamıştır. 

Ahmet Ümit'in diğer önemli romanları arasında "Beyoğlu Rapsodisi", "Aşk Köpekliktir", "İstanbul Hatırası", "Beyoğlu'nun En Güzel Abisi" ve "Karakalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikayesi" yer almaktadır. Eserlerinde İstanbul'un tarihi dokusuna, kültürel mirasa ve toplumsal sorunlara vurgu yapmaktadır. Ayrıca Ümit, çeşitli dillerde yayımlanan eserleriyle uluslararası alanda da tanınmaktadır.

Eserlerinden bazıları

-  Beyoğlu'nun En Güzel Abisi 
- Sultanı Öldürmek 
- Başkomser Nevzat 3: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü ? 
- İstanbul Hatırası 
- Olmayan Ülke 
- Bab-ı Esrar 
- İnsan Ruhunun Haritası 
- Ninatta'nın Bileziği 
- Kavim 
- Başkomser Nevzat, Çiçekçinin Ölümü 
- Aşk Köpekliktir 
- Beyoğlu Rapsodisi 
- Şeytan Ayrıntıda Gizlidir 
- Kukla 


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa