Mozart kimdir?

18. yüzyıl Klasik dönemin en önemli ve etkili bestecilerinden biri ve eserleriyle müzik tarihini büyük ölçüde etkileyen Mozart kimdir? müziği, hala günümüzde konserlerde, operalarda ve kayıtlarda yaygın bir şekilde icra edilmekte olan Mozart hakkında merak edilenler...

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
09 Temmuz 2023 17:01
GÜNCELLEME
10 Temmuz 2023 09:35
Mozart kimdir?
SM
Suat Mutlu

Tam adıyla  Wolfgang Amadeus Mozart,  27 Ocak 1756'da Avusturya'nın Salzburg şehrinde doğmuştur. Henüz 5 yaşında iken müzik hayatına adım atan Mozart, piyano ve keman çalmaya başlamış ve besteler çıkarmıştır. Ailesi tarafından keşfedilen sanatçı, 12 yaşında iken babası ve ablası tarafından Avrupa'da tura çıkmış ve çeşitli şehirlerde konserler vermiştir. 

17 yaşına geldiğinde Mozart,  Salzburg sarayında müzisyen olarak yer aldı fakat bir yıl sonra bu görevinden ihraç edildi. Sanatçı, daha sonra Viyana'ya geçiş yaparak  pek çok farklı türde müzik bestelemiştir. En bilinen eserleri arasında senfoniler, konçertolar, piyano sonatları, opera eserleri ve koral gibi eserlerini burada hayata geçirmiştir.  Mozart'ın müziği, genellikle zarif ve duygusal olarak tanımlanırken, teknik becerisi, melodik yeteneği ve yenilikçi kompozisyonlarıyla da öne çıkar. 

Mozart'ın müzikal etkisi, çağdaşları üzerinde büyük bir etki yaratmıştır ve klasik dönemin önemli bir figürü olarak kabul edilir. Besteleri, döneminin müzikal normlarının ötesine geçen özgünlüğü ve derinliğiyle tanınır. Ayrıca müziğinin duygusal zenginliği ve teknik ustalığı, gelecek nesillerde pek çok besteci üzerinde etkili olmuştur. Beethoven, Schubert, Brahms ve Tchaikovsky gibi ünlü besteciler, Mozart'ın eserlerinden etkilenmiş ve onun müzikal dili üzerine inşa çalışmaları yapmışlardır.

Hastalığı ve ölümü

Mozart,  5 Aralık 1791 tarihinde hayat henüz 35 yaşındayken veda etmiştir.  Ölümünden iki ay önce hastalanmaya başlamış , elleri ve ayakları şişen Mozart'ın zehirlendiği düşünülmekteydi. Hatta Antonio Salieri adlı besteci onu zehirlediğini itiraf etmiştir. Ancak bu itirafı ciddiye alan olmamıştır.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa