İYİ Parti’den “İsveç” açıklaması

İsveç'in NATO üyeliği sürecine dair değerlendirmede bulunan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Önerimiz, katılım teklifinin TBMM'ye sevk edilmeden önce mutlaka kaygılarımızı giderecek somut ve gerçekçi bir çerçeveye kavuşturulması gerektiği yönündedir" dedi.
Mevlüt Peker
|
11 Temmuz 2023, Salı - 19:23
İYİ Parti’den “İsveç” açıklaması

İYİ Parti Basın Sözcüsü Kürşad Zorlu, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye, İsveç ve NATO arasında gerçekleşen üçlü görüşme sonrasında dün yapılan açıklamanın Türkiye-NATO ilişkileri açısından olumlu bir adım olduğunu ancak bunun "yarınlar için garanti vermeyen, temennilerden ibaret, geri adım anlamına gelen bir metin" olduğunu belirtti.

Zorlu, Türkiye'nin onay vermediği sürece NATO'nun yeni üyeler kabul edemeyeceğini vurgulayarak, "Haklı gerekçe ve çekincelerimizi kararlı, tutarlı ve başarılı bir diplomasi ile uygulamak mümkünken, maalesef siyasi iktidarın yanlış tutumuyla bu meşru imkanı bir kez daha kaybetmiş olacağız." dedi.

Zorlu, İsveç'in terör suçlularının iadesi konusunda bugüne kadar attığı adımları ve Türkiye'nin taleplerine nasıl cevap verdiğini sorgulayarak şunları söyledi:

"Bugüne kadar İsveç'e resmi olarak kaç kişinin iadesi talep edildi ve olumlu yanıt alındı? İsveç, milli değerlerimize yönelik saldırılara karşı yasal mevzuatta düzenleme yapma iradesini açıkladı mı? Dün yayınlanan bildiride, İsveç'in Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecine aktif destek vereceği, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisinin de dahil olduğu ifade edildi. Bu nasıl gerçekleşecek ve İsveç'in AB'deki etkisi ne düzeydedir?"

Zorlu, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda kararın üye ülkelerin tamamının mutabakatı ve oybirliğiyle alınacağının altını çizerek, "Tüm bu tabloya rağmen, sadece bir temenni metniyle varılan bu açıklama, Türk milleti adına düşündürücüdür. İsveç'in bu temennisi, Türkiye'nin kaygı ve talepleriyle nasıl örtüşmektedir?" şeklinde konuştu.

Kürşad Zorlu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevkiyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Önerimiz, bahsi geçen katılım teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilmeden önce yukarıda belirttiğimiz kaygıları giderecek somut ve gerçekçi bir çerçeve oluşturulmasıdır. Bu tespit ve çekinceler doğrultusunda ilgili protokol Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmadan önce, halkımız adına bu konularda nasıl bir ilerleme kaydedildiğini dikkatle takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."

http://ankaramasasi.com/haber/2089592/iyi-partiden-isvec-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.