15 Temmuz darbe girişimi, 15 Temmuz Destanı...

Türkiye tarihinin en önemli ve dramatik olaylarından biri olan ve Türkiye'nin her alanına sızmış darbeci güçlerin gerçekleştirmiş olduğu 15 Temmuz darbesi nedir? Darbe girişiminin halkın etkin bir rol oynamasıyla önüne geçilmesiyle destan haline gelen 15 Temmuz tarihi hakkında bilgiler...

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
15 Temmuz 2023 12:42
GÜNCELLEME
15 Temmuz 2023 09:10
15 Temmuz darbe girişimi, 15 Temmuz Destanı...
SM
Suat Mutlu Editör

Türkiye, 15 Temmuz 2016 akşamı bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yer alan bir grup asker, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı bir darbe girişiminde bulundu. Bu darbe girişimi, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) olarak bilinen örgütün lideri Fetullah Gülen'in talimatlarıyla gerçekleştirildiği iddiasıyla bağlantılıdır. 

Darbe girişimi, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çeşitli illerde gerçekleştirilen askeri hareketlilikler ve saldırılarla kendini gösterdi. Tanklar ve askeri araçlar yolları kapattı, hava kuvvetlerine ait uçaklar bombalama ve saldırılar gerçekleştirdi. Bu sırada Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde harekete geçti ve darbe girişimine karşı direniş çağrısı yaptı. 

Halk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla darbe girişimine karşı sokağa çıktı. Milyonlarca insan, tanklara ve askerlere karşı direniş gösterdi. Halkın gösterdiği cesaret ve direniş sayesinde darbe girişimi engellendi. Bu süreçte, pek çok kişi hayatını kaybetti veya yaralandı.

Başarısızlıkla sonuçlandı

Darbe girişimi başarısız oldu. Hükümet, darbe girişiminin arkasındaki FETÖ/PDY örgütüyle mücadele etmek amacıyla harekete geçti. Binlerce kişi gözaltına alındı ve tutuklandı, örgüte bağlantılı olduğu iddia edilen kamu görevlileri ihraç edildi. FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma ve davalara devam edildi.

15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye'de demokrasiye ve hükümete yönelik bir tehdit olarak değerlendirildi. Olayın ardından Türkiye'de olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi ve bazı temel hak ve özgürlükler kısıtlandı. OHAL, 2018 yılında sona erdi.

Darbe girişiminin yıldönümleri her yıl 15 Temmuz'da Türkiye genelinde anma törenleriyle kutlanmaktadır. Bu tarih, Türkiye için demokrasi ve milli birlik açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa