Saddam Hüseyin kimdir?

Irak’ın 5. Cumhurbaşkanı olan, yönetimi, kararları, idamıyla konuşulan Saddam Hüseyin kimdir?

HM
Haber Merkezi Editör
YAYINLAMA
15 Temmuz 2023 12:58
GÜNCELLEME
26 Ağustos 2023 13:35
Saddam Hüseyin kimdir?
HM
Haber Merkezi Editör

28 Nisan 1937’de İran’ın Tiktir kentinde doğdu. Fakir bir ailede doğan Saddam, henüz doğmadan birkaç ay önce babası ölmüştü. Annesi Saddam’ı dayısına gönderdi, subay olan dayısı 1941’de Britanya’ya karşı gerçekleştirilen isyanda ki rolünden tutuklanıp mesleğinden atılmıştı. 4 yıl boyunca dayısıyla yaşayan Saddam annesinin yanına geri döndü. Dayısının hapisten çıkmasıyla Saddam tekrardan dayısının yanına Bağdat’a gitti.

1956’da dayınsın teşvikleriyle askeriye sınavına girdi ama başarısız oldu. 1957’de Baas Partisine katıldıktan sonra 1959’da Adülkerim Kasım’a düzenlenen suikastta bacağından yaralandı. Bu olaydan sonra Suriye’ye ardından Mısır’a kaçıp Kahire Üniversitesi’de hukuk okumaya başladı, Baasçıların iktidarı ele geçirmesiyle eğitimine Bağdat’ta devam etti.

Dayısının kızı olan Sacide Talfah ile 1963 senesinde evlendi. Bu evlilikten Raghad, Hala Rana, Uday ve Kusay adında 3 kızı, 2 oğlu olmuştur. Saddam 2 kez daha evlendi ve bu evlilikten Ali adında bir oğlu oldu.

Saddam, Abdüsselam Kasım’ın Baaçılara düzenlediği suikast sonucunda tutuklanarak birkaç sene hapishanede kalmasının ardından 1967 senesinde hapisten kaçarak Baas Partisinin liderlerinden biri haline geldi ve Baas Partisi’nin genel sekreter yarımcısı oldu.

İktidarlık dönemi

O dönemki cumhurbaşkanı olan Kuzeni Ahmet Hasan El- Bekir’in kalp krizi sonrası yönetimi iyice ele alan Saddam Hüseyin, Ahmet Hasan El-Bekir’i istifaya zorladı bunun sonucunda 16 Temmuz 1979’da Bekir sağlık sorunlarından dolayı istifa ettiğini açıkladı.

Bunun üzerine iktidara gelen Saddam Hüseyin gizli bir polis ağı kurdu ve içten gelebilecek tüm darbe girişimlerini bastırdı. Saddam’ın en büyük amacı Arap dünyasının liderliğini Mısır’dan almaktı, bir diğer amacı Basra Körfezi’nde hakimiyet kurmaktı.

İran- Irak savaşı

1980-1988 yılları arasında süren Irak-İran savaşı, İran İslam Devrimi’nin Irak’taki halkı etkilemesi korkusuyla  Irak’ın işgali ile başlamıştır.1 milyon kişinin ölümüne,150 milyar Dolar maddi hasara sebep olmuştur. Irak’ın üstünlüğüyle başlayan savaş, İran’ın karşı koymasıyla iki devleti de yıpratıp savaşın sonuçsuz kalmasıyla bitmiştir. Dış ülkelerden aldığı borçlarla silah alan ve sonrasında ödemekte zorlanan Irak 1990 yılında Kuveyt’ e saldırıp oradaki petrol kuyularını ele geçirmeye çalıştı.

Devrilişi

ABD Başkanı George W. Bush Irak’ı kitle imha silahları bulundurması nedeniyle Saddam Hüseyin’in devrilmesi için harekete geçirileceğini açıkladı. Ocak 2003’te UNMOVIC Başkanı Hans Blix Irak’taki kitle imha silahlarıyla ilgili yapılan araştırmalarda henüz bir kanıta varılamadığını iletti.

24 Ocak 2003’te Saddam Hüseyin, Amerikan haber sunucusu Dan Rather 'la yaptığı 3 saatlik röportajda Irak’ta menzili aşan füze ve kitle imha silahı bulunmadığını açıkladı.

Irak’ın işgali sırasında  hükümet ve ordu 3 hafta içinde çöktü. 9 Nisan 2003’te, 24 yıl süren Saddam Hüseyin dönemi ABD güçlerinin Bağdat’a girmesiyle son buldu. 13 Aralık 2003’te Tikrit yakınlarda bir çiftlik evinde yakalandı.

30 Haziran 2004’te hakim karşısına çıkarılan Hüseyin işlediği  işkence, adam kaçırma ve cinayetten yargılandı.

İdamı

Hüseyin 30 Aralık 2006 yılında asılarak idam edildi. İkinci şehadeti sırasında asıldı. Doğduğu yer olan El Avja köyüne defnedildi. 2015 senesinde Şİİ misilleri ve IŞİD arasındaki çatışmada türbe olan mezar yıkıldı. Mezar talan edilmeden önce Sünni aşiret gurubunun olacakları önceden tahmin etmesiyle gizli bir yere gömüldüğü söylendi

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa