Zeynel Abidin kimdir?

12 imamın dördüncüsü, İsmailiyye'nin üçüncü imamı olarak kabul edilen Zeynel Abidin kimdir? Şia mezheplerinde önemli bir yere sahip olan kişiliği ve eserleriyle önemli bir yere sahip Zeynel Abidin nereli, eserleri neler?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
19 Temmuz 2023 09:52
GÜNCELLEME
19 Temmuz 2023 12:16
Zeynel Abidin kimdir?
SM
Suat Mutlu

Zeynel Abidin tam adıyla Ali Bin Hüseyin veya Ali el-Asgar,  İmam Hüseyin'in oğlu ve İmam Ali'nin torunu olarak 859 yılında Medine'de dünyaya geldi. Zeynel Abidin'in annesi ise Sasani İmparatoru III. Yezdigirt'in kızıdır. 

Kerbela Olayı

Zeynel Abidin, ağır bir hastalık geçirdiği için Kerbela Olayı'na katılamamıştır. Emevi askerleri tarafından öldürülmek istenen İmam Zeynel Abidin, Ömer Bin Sa'd tarafından kurtarılmış ve Şam'a Yezid'in makamına götürülmüştür. Yezid, tarafından iyi karşılanan Zeynel Abidin'e dilerse Şam'da kalabileceği teklif edilmiş fakat İmam bu teklifi reddederek Medine'ye dönmüştür. 

Medine'ye dönüşü ve ölümü

Zeynel Abidin, Medine'ye dönüşünün ardından Yezid'e karşı düzenlenen ayaklanmalardan ve Emeviler'e karşı düzenlenen ayaklanmalardan uzak durmuştur. Kendisini ibadete adayan İmam Zeynel Abidin, Aralık 712 tarihinde Medine'de hayata veda etti. Cenazesi Baki Mezarlığı'na defnedildi.

Şii mezhebindeki önemi

Şia mezhepleri Zeynel Abidin'i imamisi olarak kabul etmektedir. 12 imamların dördüncüsü olan İmam Zeynel Abidin, Şia mezhepleri için önemli ve kutsal bir isimdir. 

Eserleri

-es-Sahifetu'l-kâmiletu's-Seccâdiyye

-Risâletü’l-Hukuk

-ez-Zühd ve’l-vasıyye

-Duâü’l-cevâhiri’l-kebîr

-Belâġatü’l-İmâm Alî b. Hüseyn

-Dîvân-ı Eş'âr

-Müsnedü’l-İmâm es-Seccâd

    Yorumlar (0 yorum)
    Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
    Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
    Sonraki Sayfa