Zelenskiy’den Guterres'e “tahıl koridoru” çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in tahıl koridoru anlaşması ile ilgili açıklamalarının yanı sıra harekete de geçmesi gerektiğinin altını çizerek, "BM, genel sekreter düzeyinde çok net ve kararlı bir şekilde çalışmaya başlamadıkça bu koridor güvende olmayacaktır." diye konuştu.
Mevlüt Peker
|
19 Temmuz 2023, Çarşamba - 22:00
Zelenskiy’den Guterres'e “tahıl koridoru” çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, başkent Kiev'de İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile görüşme yaptı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Zelenskiy, İrlanda halkına 86 bin Ukraynalı mülteciye barınma imkanı sundukları için teşekkür etti.

Zelenskiy, görüşmede Rusya'nın dün gece Ukrayna'ya düzenlediği saldırılara dair bilgi aldıklarını paylaştı. Bu bağlamda, tüm dünya ülkelerinin Rus terörünü açık ve net bir şekilde kınaması ve saldırganlığın üstesinden gelmek için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Görüşmede Ukrayna'nın güvenliği ve siyasi etkileşimi de ele aldıklarını belirten Zelenskiy, ayrıca Ukrayna'yı Rus saldırganlığına karşı savunmada güçlendirecek ortak adımların da değerlendirildiğini ifade etti.

Zelenskiy, İrlanda'nın Ukrayna'ya sunduğu 170 milyon avroluk destek ve mayın temizleme sürecine aktif katılımı için de teşekkür etti.

Rusya'nın yeni krizleri ve açlıkla istikrarsızlığı bir silah olarak kullanma çabalarına rağmen, küresel gıda piyasasının istikrarlı bir şekilde korunması için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getiren Zelenskiy, Karadeniz tahıl koridorunun güvenli olması için BM Genel Sekreteri'nin de güçlü sözlerinin yanı sıra pratik eylemler yapması gerektiğini ifade etti.

Zelenskiy ayrıca Ukrayna'nın Türkiye ile farklı düzeylerde çalıştığını belirterek, tahıl koridorunun güvenliğini sağlamak için Türkiye Cumhurbaşkanı ile konuyu görüşmeyi planladıklarını ve diğer ortaklarla da görüşmeler yapılacağını belirtti.

Tahıl koridorunun çalışması için Ukrayna ordusundan güvenlik durumu hakkında yanıt beklediklerini dile getiren Zelenskiy, BM ve Türkiye'nin yüzde 100 garanti veremeyebileceğini ancak Ukrayna'nın tahıl girişimini sürdürmek için her türlü hakkı olduğunu belirtti.

İrlanda Başbakanı Varadkar da Ukrayna'ya gerektiği sürece yardımcı olacaklarını ve Ukrayna'nın hedeflerini gerçekleştirmesi ve barış planını uygulaması için pratik ve diplomatik yardım sağlayacaklarını ifade etti.

http://ankaramasasi.com/haber/2090736/zelenskiyden-guterrese-tahil-koridoru-cagrisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.