Gece Tanrıçası Niks kimdir?

Yunan Mitolojisinde Gece Tanrıçası ve Gecenin şekil almış hali olarak bilinen ilk tanrılar arasında yer alan Niks kimdir? İlk Yunan tanrısı Kaos'tan doğan sembolü ay ve yıldız olan Tanrıça Niks hakkında merak edilenler...

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
21 Temmuz 2023 11:45
GÜNCELLEME
21 Temmuz 2023 15:40
Gece Tanrıçası Niks kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Nyxya da Niks, başlangıçta karanlık ve boşluğun hüküm sürdüğü Kaos'tan doğmuştur. Kaos, evrenin varoluşundan önceki durumu temsil eder ve tanrıların öncesindeki bir aşamadır. Nyx, Kaos'tan kendiliğinden ortaya çıkan bir varlıktır. 

Nyx, Erebus ile birlikte oluşturulmuş olan ilk varlıklardan biridir. Erebus, karanlığın kişileştirildiği bir varlık olarak kabul edilir ve Nyx'in kendisi de karanlıkla ilişkilendirilir. Nyx'in Zeus'un büyükbabası olan Uranus ve Gaia'dan gelen soyu vardır. 

Mitlere göre Nyx, hem tanrılar hem de insanlar için önemli bir figürdü. Geceye dair korkular ve gizemlerin yanı sıra rüyalar ve kehanetler de Nyx'in yönetimine atfedilirdi. Ayrıca onun gece boyunca koruyucu bir ana gibi davrandığı düşünülürdü. Nyx, zaman zaman güçlü tanrıları bile kendi büyüsü ve etkisi altına alabilen, saygı duyulan ve güçlü bir varlık olarak tasvir edilirdi.

Tanrıçanın çocukları

Gece Tanrıçası Niks, Karanlığın Tanrısı  Erebus ile birlikte olmuştur. Bu birlikteliklerinden Aether ve Hemera adlı çocukları olmuştur. Daha sonra Niks kendi başına çocuklar getirmiştir. Bu çocukları ise  Momus, Moros, Thanatos, Hypnos, Oneiroi, Hesperides, Keres ve  Fates, Nemesis, Apate, Philotes, Geras ve Eris’dir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa