ABD: Türkiye’nin liderlik rolü üstlenmesini bekliyoruz

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'nin, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda "yeniden liderlik rolünü üstlenmesini" bekledikleri çağrısında bulundu.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
21 Temmuz 2023 21:22
GÜNCELLEME
21 Temmuz 2023 21:28
ABD: Türkiye’nin liderlik rolü üstlenmesini bekliyoruz
MP
Mevlüt Peker Editör

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Colorado'da düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Karadeniz tahıl girişimindeki rolü ve Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son durumu değerlendirdi.

Blinken, bir soru üzerine, Türkiye'nin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yakın işbirliği içinde çalışarak tahıl girişimini hayata geçirmede etkili olduğunu ifade etti. Türkiye'nin bu konuda harika bir iş çıkardığını belirten Blinken, Türkiye'nin liderlik rolünü üstlenerek dünyanın dört bir yanındaki insanların ihtiyaç duyduğu gıdayı makul fiyatlarla alabilmelerini sağlamak için çalışmasını beklediklerini vurguladı.

Aynı zamanda Blinken, Rusya'nın tahıl girişimine karşı mücadelede Türkiye'nin verdiği çabayı da takdir etti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşerek tahıl anlaşmasını yeniden sağlamak için çaba harcadığına dikkat çekti.

Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin olarak Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın Odessa limanını bombalamaya devam ettiğini belirterek, Kremlin'in savaşa istekli olduğu görüşünü paylaştı. Ancak Rusya'nın barışla ilgili herhangi bir işaret göstermediğini, böyle bir isteğin olmadığına dair kanıtların sıfır olduğunu dile getirdi. Putin'in savaşı daha uzun süre devam ettirebileceğine inandığına dikkat çeken Blinken, Rusya'nın bu düşünceden vazgeçirilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Ayrıca, Dışişleri Bakanı, Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin ile Putin arasında yaşanan gerginliğe de değinerek, NATO'nun açık kapı politikasına atıfta bulundu ve Rusya'nın ise açık pencereler politikası olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa