Televizyonun mucidi kimdir?

Günümüzün büyük icatlarından biri olarak kabul edilen televizyon neredeyse her evde mevcut. İletişimde çağ atlatan bu icat nasıl meydana geldi? Peki teknolojide çığır açan televizyonun mucidi kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
06 Ağustos 2023 14:50
GÜNCELLEME
06 Ağustos 2023 15:29
Televizyonun mucidi kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Günümüzde her evde bulunan ve teknolojik ilerlemelerde büyük bir payı olan televizyon kim tarafından icat edildi? İşte cevapları...

Televizyonun mucidi kimdir?

Televizyonun mucidi olarak kabul edilen kişi, John Logie Baird'ır. Baird, 1920'li yıllarda televizyon üzerine başlatmış olduğu çalışmalarla televizyon teknolojisinin temellerini atmıştır. 

John Logie Baird kimdir?

John Logie Baird, 13 Ağustos 1888 tarihinde İskoçya'nın Helensburgh şehrinde dünyaya geldi. 1923 yılında sağlık problemleri yaşaması üzerine İngiltere'ye yerleşen Braid, orada televizyon teknolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. 

John Logie Baird, 1920'lerde televizyon teknolojisinin geliştirilmesine büyük ilgi duymaya başlamıştır. İlk olarak, mekanik televizyon sistemleri üzerine çalışmaya başlamıştır. 1925 yılında, hareketli görüntüleri iletebilen ilk mekanik televizyon sistemini geliştirmiştir. 1926 yılında, hareketli bir insan yüzünün görüntülerini içeren ilk televizyon yayınını gerçekleştirmiştir.

John Logie Baird, 1927 yılında, Londra'da bir televizyon stüdyosu kurarak İngiltere'de düzenli televizyon yayınlarını başlatmıştır. Televizyon teknolojisinin geliştirilmesi sürecinde, elektronik televizyon sistemleri geliştiren Amerikalı mucit Philo Taylor Farnsworth ile de bir rekabet içerisinde olmuştur. John Logie Baird, 1928 yılında, ilk renkli televizyon deneyini gerçekleştirmiştir. Ancak, renkli televizyonun geliştirilmesi ve yaygınlaşması daha sonra diğer teknoloji uzmanları tarafından yapılmıştır.

Ayrıca John Logie Baird, televizyonun yanı sıra, ses ve görüntü sinyallerini plak üzerine kaydeden "Phonovision" adlı erken bir video kayıt sistemi de geliştirmiştir.

Baird, 1946 yılında 58 yaşında hayatını kaybetmiştir, ancak televizyonun gelişimi ve yaygınlaşması konusundaki katkıları onun adını tarih sayfalarında yaşatmaya devam etmektedir.

      İlk televizyon denemeleri

      John Logie Baird, sağlık problemleri nedeniyle taşındığı İngiltere Hastings kasabasında  Queen's Arcade'de bir atölye kiraladı. Baird, eski bir şapka kutusu ve bir makas, birkaç örgü iğnesi, birkaç bisiklet ışık merceği, kullanılmış bir çay sandığı ve satın aldığı mühür mumu ve yapıştırıcıyı içeren öğeleri kullanarak dünyanın ilk çalışan televizyon setini yaptı. Baird, böylelikle televizyonun ilk denemesini yapmıştır. 

      Yorumlar (0 yorum)
      Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
      Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
      Sonraki Sayfa