Kolombiya’nın en büyük kartelinin liderine 45 yıl hapis!

Kolombiya’nın resmi rakamlara göre en büyük uyuşturucu karteli olan Clan del Golfo’nun Otoniel lakaplı lideri Dario Antonio Usuga, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde çıkarıldığı mahkemede 45 sene hapis ve 216 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
Mevlüt Peker
|
09 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:31
Kolombiya’nın en büyük kartelinin liderine 45 yıl hapis!

Kolombiya'da yakalandıktan sonra geçtiğimiz yılın Mayıs ayında ABD'ye iade edilen Clan del Golfo adlı en büyük uyuşturucu kartelinin lideri Otoniel olarak bilinen 51 yaşındaki Dario Antonio Usuga, ABD'nin New York kentinde düzenlenen mahkemede 45 yıl hapis ve 216 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Usuga, 26 Ocak'ta görülen duruşmada "devam eden bir suç örgütüne liderlik etmek", "uyuşturucu kaçakçılığı ve dağıtımı" ile "deniz yoluyla uyuşturucu kaçakçılığı" suçlamalarını kabul etmişti.

Mahkemede tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada Usuga, "ABD ve Kolombiya hükümetleri ile işlediğim suçların mağdurlarından özür dilerim" ifadelerini kullandı.

Savcılar, Usuga'yı Pablo Escobar'dan bu yana en önemli Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçısı olarak nitelendirdi ve 2003 ile 2012 yılları arasında ABD'ye en az 73 ton kokain sokmakla suçladı.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, cezanın verilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Otoniel, büyük miktarda kokain ihracatı gerçekleştiren, Kolombiyalı kolluk kuvvetlerini ve sivilleri acımasızca öldüren dünyanın en büyük kokain kaçakçılığı örgütlerinden birine liderlik etti. Adalet Bakanlığı, ABD halkına zarar veren uyuşturucu örgütlerinin liderlerini nerede olurlarsa olsunlar ve ne kadar süre geçerse geçsin bulup sorumlu tutmaya devam edecek" dedi.

ABD New York Doğu Bölgesi Savcısı Breon Peace, Usuga'ya verilen cezanın diğer paramiliter ve kartel liderlerine, ABD mahkemelerinin hesap vermelerini sağlamak için yakalanmalarını ve iade edilmelerini isteyeceği bir mesaj gönderdiğini ifade etti.

Usuga, büyük bir askeri operasyonun ardından Ekim 2021'de tutuklanana kadar Kolombiya'nın en çok aranan kişisiydi. ABD Adalet Bakanlığı'na göre, Clan del Golfo'nun yaklaşık 6 bin üyesi bulunuyor ve dünyanın en büyük kokain dağıtıcılarından biri olarak kabul ediliyor.

http://ankaramasasi.com/haber/2093619/kolombiyanin-en-buyuk-kartelinin-liderine-45-yil-hapis
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.