Matbaayı kim buldu?

İlk matbaa ne zaman ve kimler tarafından icat edilmiştir? İşte yanıtı...

HM
Haber Merkezi Editör
YAYINLAMA
09 Ağustos 2023 10:19
GÜNCELLEME
09 Ağustos 2023 17:14
Matbaayı kim buldu?
HM
Haber Merkezi Editör

Johan Gutenberg, modern matbaayı bulan ilk kişi olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır. Gutenberg, tek tek metal harflerle birlikte baskı tekniğini oluşturmuş, matbaanın ilk çalışma prensibini de böylelikle bulmuştur. Johan Gutenberg matbaayı bulduktan sonra bu kıymetli buluş yerinde saymamış, geliştirerek tarih içerisinde ki önemini arttırmıştır.


Günümüzde '2022' matbaa bulunalı tam 1429 yıl olmuştur. Johan Gutenberg 1450'de modern sayılabilecek matbaası bulunalı tam 572 sene olmuştur.

Matbaayı kim bulmuştur

Tarihte'ki ilk matbaa Johan Gutenberg'in meydana getirmiş olduğu matbaa değildir. 593 tarihinden önce Çinliler tarafından da oluşturulan bir matbaa mevcuttur. Fakat çok ilkel bir matbaaymış ve günümüzdeki ile pek bir benzerlik olmamıştır. Bu nedenle günümüzde kullanılan anlamıyla matbaa, Johan Gutenberg tarafından 1450 yılında icat edilmiştir.


Metal harfleri tek tek baskı şekline sokan Johan Gutenberg bu teknik ile modern matbaanın temelini atmıştır. Gutenberg matbaayı bulduktan sonra tüm dünyada matbaa hızla yayılmıştır ve kullanıma hazır hale getirilmiştir.

Matbaa nasıl kullanıma geçti

Matbaanın tarihinden bahsedecek olursak; matbaayı ilk dönemler Çinliler bir ila ikinci yüzyıllar arasında ilkel biçimde oymalar aracılığıyla kullanıyorlarmış. Bu matbaayı, tüm Asya - Avrupa  ülkelerinde hemen hemen bilinmiş ve kullanılmıştır. Matbaa bu hali ile 700'lü yıllarda Pekin şehrinde 'Çin' ilk basılı gazete üretilmiştir. Uzakdoğu'dan batıya doğru uzanan matbaa, Batı medeniyetinin de katkılarıyla çok daha üst noktalara ulaşmıştır.

1450'li yıllara dek matbaa ilkel haliyle kullanıma devam etmiştir. Bu haliyle çok verimsizdir ve az bir kullanımı mevcuttur. Johan Gutenberg bu matbaada ilk olarak bir İncil basmıştır. Daha sonra Avrupa için Hollanda, bir matbaa merkezi halini gelmiştir. Bu teknikler geliştirilerek basımlarda kullanılmış ve dünya teknoloji tarihi bu şekilde hareketlenmeye başlamıştır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa