Hamas’tan Libya’ya: Filistin, duruşunuzu takdir ediyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Filistin halkı, Libya'nın İsrail'le normalleşmeyi reddeden duruşunu takdir ediyor” dedi.
Mevlüt Peker
|
31 Ağustos 2023, Perşembe - 23:14
Hamas’tan Libya’ya: Filistin, duruşunuzu takdir ediyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ile normalleşmeye karşı tutumuyla dikkat çeken Libya halkı ve hükümetini takdir ederek bu duruşun Filistin halkı tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Heniyye, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşme sırasında, Filistin davası ve Libya'nın İsrail'le normalleşmeyi reddetme duruşu ele alındı.

Heniyye, İsrail'in Libya'nın reddetme duruşuna karşı yeni girişimlerinin başarısız olduğunu belirterek, "Libya'nın tüm kurumları ve makamlarıyla sergilediği bu tutum, Filistin halkı tarafından övgüyle karşılanmaktadır." şeklinde konuştu.

Heniyye, Filistin halkının Libya'nın diğer bazı Arap ülkelerinin aksine gösterdiği bu tutumdan gurur duyduğunu vurguladı.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, ülkesinin Filistin davasına ve duruşuna olan bağlılığını vurgulayarak Libya'nın İsrail'le normalleşme konusundaki hassasiyetini sürdüreceğini ifade etti.

Menfi, "Libya, İsrail'le normalleşme konusunda sınırları aşmayacak ve Filistin halkının yanında olmaya devam edecek." dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı ile yapılan görüşme tepki çekti

    İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından 27 Ağustos'ta yapılan açıklamada, İsrail ve Libya dışişleri bakanlarının tarihi bir toplantı gerçekleştirdiği belirtilmişti.

    Açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in, Libyalı mevkidaşı Necla el-Menguş ile İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya geldiği toplantının, iki ülke arasındaki işbirliği ve ilişki olanaklarını incelemek amacını taşıdığı ifade edilmişti.

    Toplantının iki ülkenin dışişleri bakanları arasında gerçekleşen ilk toplantı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bakanların, ülkeler arasındaki tarihi bağları, Libya Yahudilerinin mirasını, işbirliği olasılıklarını ve İsrail'in tarım, su yönetimi gibi konularda sağlayabileceği yardımı görüştüğü belirtilmişti.

    Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Menguş'un İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmesi nedeniyle görevden alınmasını ve hakkında soruşturma başlatılmasını kararlaştırmıştı.

    Bu gelişme Libya genelinde büyük tepkilere neden olmuş, başkent Trablus ve diğer kentlerde gösteriler düzenlenmiş ve siyasi çevreler Menguş'u eleştiren açıklamalar yapmıştı.

    Libya, İsrail'i resmi olarak tanımıyor

      Libya, İsrail'i resmi olarak tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Libya pasaportunda, "İşgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışındaki tüm ülkelere gidebilir" notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak ülke içinde yasak ve cezai müeyyideye tabi.

      1957 yılında kabul edilen ve "İsrail'i Boykot Kanunu" adıyla bilinen yasa, kişilere veya kurumlara İsrail ile anlaşma yapma yasağı getiriyor. Kanuna uymayanlar 3 yıldan az, 10 yıldan fazla olmamak üzere hapis cezasına çarptırılabiliyor.

      http://ankaramasasi.com/haber/2096933/hamastan-libyaya-filistin-durusunuzu-takdir-ediyor
      İlginizi Çekebilir

      Yorumlar (0)

      Yorumunuz İletilmiştir.