Fransa yargısı için demokrasi sınavı

Fransa'da Danıştay “abaya” yani “uzun elbise” yasağına dair kararını 2 gün içinde verecek. Danıştay’a başvuran ADM Derneğinin avukatı Vincent Brengarth, "Bir şeyin dini nitelikte olup olmadığını belirlemek Eğitim Bakanlığının görevi değil" dedi. Okullarda öğrencilerin abaya giyme yasağı ile ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Taviz vermeyeceğiz” demişti.
Mevlüt Peker
|
05 Eylül 2023, Salı - 21:12
Fransa yargısı için demokrasi sınavı

Fransa'da Danıştay, okullarda abaya (uzun elbise) yasağına karşı yapılan itiraza yönelik kararını 2 gün içinde açıklayacak.

Danıştay, okullarda abaya ve "erkek entarisi (kamis)" yasağının askıya alınması talebiyle Müslümanların haklarını savunan ADM Derneği tarafından yapılan başvuruyu değerlendirmek üzere oturum düzenledi.

Yaklaşık 2 saat süren oturumun ardından ADM Derneği avukatı Vincent Brengarth, Danıştay'ın okullarda abaya yasağının askıya alınıp alınmamasına ilişkin kararını 48 saat içinde açıklayacağını belirtti.

Avukat Vincent Brengarth, birkaç ay önceye kadar abayanın "dinle ilgisi olmayan kıyafet" olarak kabul edildiğini hatırlatarak, bu konuda derin bir tartışma olduğunu ifade etti.

Bu yasağın, abaya giyen öğrencilerin özel yaşam ve kişisel özgürlüklerini ihlal ettiğini savunan Brengarth, bu öğrencilerin kıyafetlerinden dolayı "damgalandığını" ifade etti.

Dün, farklı öğrencilerin elbiselerinin abaya gibi görüldüğü için okula alınmadığını aktaran Brengarth, Eğitim Bakanlığı'nın "abayanın" ne tarz bir giysi olduğunu tam olarak tanımlayan bir belgeye sahip olmadığını belirtti.

Brengarth, "Bir şeyin dini nitelikte olup olmadığını belirlemek Eğitim Bakanlığı'nın görevi değil." dedi.

Abaya kıyafetinin dini bir nitelik taşımadığını vurgulayan Brengarth, Fransa İslam Konseyi'nin (CFCM) de bu görüşte olduğunu hatırlattı.

Fransa'da okullarda uzun elbise yasağı

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, 27 Ağustos'ta abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laiklik ilkesine aykırı olduğunu gerekçe göstererek okullarda giyilmesine izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos'ta ülkedeki okullarda giyilmesinin yasaklanacağı abaya ve benzeri uzun elbiseler için "politik bir saldırı aracı" olduğu yorumunu yapmıştı.

Attal, 31 Ağustos'ta konuk olduğu France Inter radyosunda, yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla kızların giydiği abayaların yanı sıra erkeklerin giydiği entarilerin de yasaklanacağını açıklamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, okullarda öğrencilerin abaya giyme yasağına taviz vermeyeceklerini belirtmişti.

ADM Derneği, abaya yasağı kararının temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a başvurmuştu.

Attal, 4 Eylül'de okula abaya ile gelen 298 öğrenci tespit edildiğini, bu öğrencilerden 67'sinin ise yasağa uymadığı için evlerine gönderildiğini açıklamıştı.

http://ankaramasasi.com/haber/2097626/fransa-yargisi-icin-demokrasi-sinavi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.