Dijital Türk Lirası nedir?

TCMB tarafından hayata geçirilecek Dijital Türk Lirası (Dijital TL) nedir? Ne zaman hayata geçirilecek?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
07 Eylül 2023 16:12
GÜNCELLEME
07 Eylül 2023 16:45
Dijital Türk Lirası nedir?
SM
Suat Mutlu Editör

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından geliştirilen Dijital Türk Lirası için idari düzenleme 2024’ün 4. çeyreğinde hayata geçirileceği duyuruldu. 

Dijital Türk Lirası nedir?

Dijital para, geleneksel fiziksel paraların (kağıt veya metal para) yerine dijital formda var olan ve elektronik ortamlarda kullanılan bir para birimidir. 

Dijital Türk Lirası, değeri 1 TL’ye sabitlenmiş bir kripto para birimi olması planlanmaktadır. TCMB tarafından geliştirdiği için "CBDC" (Central Bank Digital Currency) türünde bir kripto para olarak işleme alınacak. Ayrıca pek çok ülkede CBDC çalışmaları yürütüyor. 

Kripto para piyasasının tüm dünyayı etkisi altına alarak büyümesi sonrasında, uzun zamandır konuyla ilgili çalışmalar yürüten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kuruldu. Dijital Türk Lirası Projesi'nin birinci faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri 2022 yılının sonunda başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. 

Dijital para özellikleri neler? 

  1. Dijital Formda Varlık: Dijital para, fiziksel bir formu olmayan, yalnızca elektronik ortamlarda var olan bir varlıktır. Bu, banka hesaplarında, cüzdan uygulamalarında veya özel kripto cüzdanlarda saklanabilir.
  2. Merkezi Olmayan Kontrol: Birçok dijital para birimi, merkezi bir otoriteye (örneğin bir merkez banka) bağlı olmadan çalışır. Bu, para biriminin yönetimini ve işleyişini topluluk veya ağın katılımcıları üzerinden sağlayabilir.
  3. Şifreleme: Dijital para birimleri, güvenliklerini sağlamak için kriptografi kullanır. Bu, para biriminin sahipliğinin ve işlemlerin güvende olduğu anlamına gelir.
  4. Hızlı ve Düşük İşlem Ücretleri: Dijital paralar, geleneksel finansal sistemlere kıyasla daha hızlı işlem yapma yeteneğine sahip olabilirler. Ayrıca, düşük işlem ücretleri ile karakterize edilirler.
  5. Değişken Değer: Dijital paraların değeri, arz-talep dinamiklerine ve piyasa koşullarına bağlı olarak dalgalanabilir. Özellikle kripto paraların değeri oldukça volatildir.

Dijital Türk Lirası ne zaman hayata geçirilecek?

Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme Aralık 2022'de işlemleri gerçekleştirildi.  Dijital Türk Lirası yasal düzenlemenin 2024’ün 4. çeyreğinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa