Dışişleri Bakanlığı'ndan AP’ın Türkiye raporuna sert tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) kabul edilen Türkiye raporuna sert tepki gösterdi.
Mevlüt Peker
|
14 Eylül 2023, Perşembe - 00:08
Dışişleri Bakanlığı'ndan AP’ın Türkiye raporuna sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, 13 Eylül tarihinde Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda kabul edilen 2022 Yılı Türkiye Raporu hakkında bir açıklama yaptı. Bakanlık, yazılı bir açıklama yaparak, "Bu rapor, AP'nin Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu, her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır. Maalesef AP üyelerinin gündelik popülist siyasetin esiri olduklarını ve hem AB'ye hem bölgemize yönelik doğru stratejik yaklaşım geliştirmekten ne kadar uzak kaldıklarını da göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu'nun katılım müzakereleri yerine farklı konuları gündeme getirmesine sert tepki gösterdi ve "Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresinin açıldığı, kıtamızın istikrarı ve güvenliği açısından böylesi kritik bir dönemde, AP'nin ilişkilerimizin belkemiği olan katılım müzakereleri yerine farklı arayışları gündeme getirmesini akıl dışı buluyoruz. Ayrıca AP'nin rapora dahil ettiği Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında belirli çevrelerin tek taraflı görüşlerini yansıtan, tarihi ve hukuki gerçekliklerden kopuk iddialarının, bizim için hiçbir hükmü bulunmamaktadır" dedi.

Açıklamada ayrıca, önümüzdeki süreçte Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve Türkiye'nin vize serbestisi diyaloğunun hızla tamamlanması gibi konuların Türkiye-AB ilişkilerini ve katılım sürecini yeni ve dinamik bir düzleme taşıyacağı belirtildi. Ülkemizin, güvenlik, enerji, iklim değişikliği, göç, ticaret sapması ve ekonomik güçlükler gibi konularda AB'yi küresel bir güç haline getirecek bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yapılırken, bunun vizyoner bir bakış açısıyla mümkün olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, 2024 yılı AP seçimleri sonrasında yeni Parlamento'nun tarafsız, rasyonel ve yapıcı bir bakış açısıyla hareket etmesi ümit edildiği ifade edildi.

http://ankaramasasi.com/haber/2099016/disisleri-bakanligindan-apin-turkiye-raporuna-sert-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.