Yetişkinlerde pişik nasıl geçer ? Neden olur?

Yetişkinlerde pişik, bebeklerde olduğu gibi cilt tahrişi ve irritasyon sonucu ortaya çıkabilir. etişkinlerde pişikten kurtulmak için bir kaç önemli adımı sizler için derledik.

BE
Berfin Eneç Editör
YAYINLAMA
18 Eylül 2023 15:01
GÜNCELLEME
19 Eylül 2023 10:04
Yetişkinlerde pişik nasıl geçer ? Neden olur?
BE
Berfin Eneç Editör

YETİŞKİNLERDE PİŞİK NEDEN OLUR VE NASIL GEÇER?

Yetişkinlerde pişik, bebeklerde olduğu gibi cilt tahrişi ve irritasyon sonucu ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde pişik genellikle aşağıdaki nedenlerle meydana gelir:

  1. Sürtünme: Cildin sürtünme nedeniyle tahriş olması, özellikle sık giyilen dar kıyafetler veya terleme sonucu olabilir.
  2. Islaklık: Uzun süre ıslak kalmak (örneğin terleme, idrar kaçağı, denizde veya havuzda uzun süre kalma) ciltte pişik oluşumuna yol açabilir.
  3. Kimyasal Maddeler: Bazı kozmetik ürünler, parfüm, deterjanlar veya temizlik ürünleri gibi kimyasal maddelere karşı cilt hassasiyeti, pişik oluşumuna neden olabilir.

Yetişkinlerde pişikten kurtulmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Temizlik: Pişik olan bölgeyi ılık su ve nazik bir sabunla temizleyin. Ardından nazikçe kurulayın. Tahriş olmuş cildi ovuşturmak yerine hafifçe kurulayın.
  2. Havalandırma: Pişikli bölgeyi hava almasına yardımcı olacak şekilde serbest bırakın. Eğer mümkünse, hava akımına maruz bırakmak için gevşek giysiler giyin.
  3. Nemlendirme: Cildinizi nemlendiren bir losyon veya krem kullanarak cildi nemlendirmeye yardımcı olun. Ancak, kokusuz ve alkol içermeyen bir ürün tercih edin.
  4. Giyim Seçimi: Gevşek ve pamuklu kıyafetler giyin. Sıkı ve sentetik kumaşlar cildin tahriş olmasına neden olabilir.
  5. Kimyasal Ürünlerden Kaçınma: Parfüm ve kimyasal içeren ürünlerden kaçının. Cilt hassasiyetine neden olan ürünleri kullanmaktan kaçının.
  6. Doktora Danışma: Pişik ciddi ise veya uzun süre devam ediyorsa, bir dermatolog veya sağlık profesyoneli ile iletişime geçmelisiniz. Reçete ile tedavi gerekebilir.

Unutmayın ki herkesin cilt tipi farklıdır, bu nedenle en uygun tedavi yöntemini bulmak için kendi cilt tipinizi ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca, cilt sorunlarınızı önlemek için düzenli cilt bakımı ve hijyenine dikkat etmek önemlidir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa