Nuri Alço kimdir?

Canlandırdığı kötü adam rolleriyle Türk Sineması'nın sayılı isimleri arasına girmeyi başarmış olan Türk sinema oyuncusu ve "Soğuk Bir Gazoz İster misin Yavrum" repliği ile hafızalara kazınan Yeşilçam oyuncusu Nuri Alço hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

BE
Berfin Eneç
YAYINLAMA
15 Eylül 2023 13:04
GÜNCELLEME
15 Eylül 2023 13:07
Nuri Alço kimdir?
BE
Berfin Eneç

Nuri Alço, Türk sinema oyuncusu ve eski mankendir. 26 Nisan 1951 yılında Eskişehir'de dünyaya geldi. Alço'nun baba tarafı Pomak asıllı Bulgaristan göçmenidir. Dedesi ise Kırkpınar pehlivanı Kel Aliço'dur. 

Kariyeri

Askerliği bittikten sonra  Eskişehir'deki Altay Spor Kulübünde ve Ordu Millî Takımında profesyonel olarak voleybol oynayan Alço, kısa bir süre bankacılık ve Pfizer ilaç şirketinin firmasında mümessilliği ile şirket temsilciliğini yapmıştır.

Ses ve Hayat dergilerinin artistik seçmelerine katılan Alço, dereceye girince 2 yıl çalıştığı ilaç firmasından ayrılarak İstanbul’da yaşamaya karar verdi.

Kelebek, Saklambaç ve Günaydın gazetelerinde fotoromanlarda yer aldı. Bu sayede üne ulaşan Nuri Alço, zamanla, kendine özgü şık giyimiyle podyum dünyasının da aranan isimlerinden biri oldu. 

Alço, birçok ünlü markanın mankenliğini yapmıştır. Sinemayla tanışması 1977 yılında Ünsal Emre ve Sevda Karaca’nın başrolünü oynadığı ”Ah Bu Ne Dünya” isimli filmle ününe ün katmıştır.

Yeşilçam’da çekilen pek çok başarılı filmde imzası olan Alço, aralarında Ahu Tuba, Cüneyt Arkın, Kadir İnanır, İbrahim Tatlıses ve de Oya Aydoğan‘ın da bulunduğu pek çok yıldız oyuncuya beraber kamera karşısına geçti.

Nuri Alço’nun sinemada canlandırdığı karakterlerden ilham alan bir grup gencin kurduğu NARO (Nuri Alço Revival Organization) adlı organizasyon Nuri Alço’nun adını ve repliklerini İstanbul’un duvarlarına yazarak sanatçısının hatırasını canlandırmaya çalışmıştır. 

Nuri Alço, Seyhan Sevinç‘in kaleme aldığı "Soğuk Bir Gazoz İster misin Yavrum" adlı eser de sanatçının sinemada canlandırdığı karakterleri, Türk Sineması’nın son 30 yılını ve NARO organizasyonunu ayrıntılı olarak incelemiştir.

Türk Sineması’nın unutulmaz isimlerinden olan Nuri Alço halen aktif sinema yaşamına devam etmekteydi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa