Arslanhane Camii nerededir? Arslanhane Camii kaçıncı yüzyılda yapılmıştır?

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii, UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi. Arslanhane Camii ne zaman yapılmıştır? Arslanhane Camii'nin ahşap oymaları

HM
Haber Merkezi
YAYINLAMA
19 Eylül 2023 13:47
GÜNCELLEME
19 Eylül 2023 13:56
Arslanhane Camii nerededir? Arslanhane Camii kaçıncı yüzyılda yapılmıştır?
HM
Haber Merkezi

Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii, Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir. Anadolu Selçuklu devrinin içi ahşap direkli, ahşap tavanlı camileridendir.

Cami, "Arslanhane" adını, müştemilâtının duvarında gömülü bulunan Bizans'tan kalma arslan heykellerinden alır. Günümüzde ibadete açık olan yapı, küçük ölçekli dükkânların ve konutların bulunduğu ticari bir merkez içerisinde yer alır. 2018'de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girmiştir.

2023 yılında yapılan güncellemeyle cami Dünya Mirası listesinde yer almıştır.

Cami, plan olarak dikdörtgen şeklindedir. İçerisinde, 12 ahşap direkle desteklenen ahşap bir çatı vardır. Caminin minberi, 1290 yılında yapılmış ve ceviz ağacından yapılmıştır. Minberin kapısı, tacı, iki yan aynalıkları ve korkulukları zarif oymalarla bezenmiştir.

Cami, Anadolu Selçuklu mimarisinin önemli bir örneğidir. Caminin sade ve zarif mimarisi, Anadolu Selçukluların mimarideki üslup özelliklerini yansıtmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa