Mide ağrısı nedir? Mide ağrısına ne iyi gelir?

Mide krampı, mide kaslarının anormal bir şekilde kasılması sonucu ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Mide ağrısı, yemek borusu ile ince bağırsak arasındaki bölgede yaşanan rahatsızlık hissidir.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
24 Eylül 2023 16:29
GÜNCELLEME
24 Eylül 2023 16:41
Mide ağrısı nedir? Mide ağrısına ne iyi gelir?
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Mide krampının ve mide ağrılarının birçok nedeni olabilir, bunlar arasında sindirim bozuklukları, gıda intoleransları, gastrit, ülser, irritabl bağırsak sendromu (IBS), mide enfeksiyonları ve stres bulunabilir. Mide krampının tedavisi, altta yatan nedenine bağlı olarak değişebilir.

Kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içeceklerin yoğun tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin yenmesi, fazla veya hızlı beslenilmesi, stres ve sigara da midede ağrı hissine yol açabilir.

Mide ağrısı; yanma, bulantı, gaz hissiyle geğirme isteği, öksürük,hıçkırık, göğüs kafesinin hemen altında ağrı şeklinde kendisini hissettirebilir.

Mide ağrısına karşı evde alınabilecek önlemler

İşte mide ağrısı tedavisi için bazı öneriler ve doğal besinler:

1. Mide Rahatlatıcı Bitki Çayları:

Nane çayı, zencefil çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları, mideyi sakinleştirmeye ve krampı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu çayları yavaşça içmek mideyi rahatlatabilir.

2. Zencefil:

Zencefil, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve mide krampını hafifletebilir. Taze zencefil parçalarını çay olarak tüketebilir veya yemeklere ekleyebilirsiniz.

3. Karbonatlı Su:

Bir tutam karbonat (sodyum bikarbonat) ile karıştırılmış su içmek mide asiditesini azaltabilir ve krampı hafifletebilir. Ancak bunu sık sık kullanmaktan kaçının.

4. Elma Sirkesi:

Elma sirkesi, mide asiditesini dengelemeye yardımcı olabilir. Bir yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suyla karıştırarak içebilirsiniz.

5. Keten Tohumu:

Keten tohumu, lif içeriği ile sindirim sistemi sağlığını destekler. Bir çorba kaşığı keten tohumunu suyla karıştırarak tüketebilirsiniz.

6. Yoğurt ve Probiyotikler:

Yoğurt ve probiyotikler, sindirim sistemi sağlığını korumak için yararlıdır. Probiyotik takviyeleri veya doğal yoğurt tüketebilirsiniz.

7. Muz:

Muz, potasyum ve lif içerir ve mideyi sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca mide asiditesini azaltabilir.

8. Su:

Bol su içmek, mide krampının hafiflemesine yardımcı olabilir ve vücudu hidrate eder.

Mide krampı tedavisi için kullanılan yöntemler, altta yatan nedenlere ve semptomların ciddiyetine bağlı olarak değişebilir.

9.Sıcak su torbası:

Mideye sıcak su torbasının uygulanması ya da banyoya girerek mideye doğru sıcak su tutulması kasları gevşeterek, yaşanan kramp veya ağrıyı kesmeye yardımcı olacaktır.

10.Meyan kökü takviyesi

Hazımsızlık ve mide ülserini engellemek için kullanılan meyan kökü, mukus üretiminde artış sağlayarak mide ağrısı ve rahatsızlığını yatıştırmaya destek olabilir. Ayrıca fesleğen yaprakları gazdan kaynaklanan mide ağrıları için faydalıdır.

11.Yatay pozisyonda durmayın

Vücudun yatay pozisyonda bulunduğu zaman midede yer alan asidin hareket etmesi mide yanmasına yol açabilir. Bu nedenle eğer mideniz ağrıyorsa yatay pozisyonda uzanmamaya dikkat etmelisiniz.

Mide ağrısı nasıl tedavi edilir?

Mide ağrısı şikayetlerinde hasta şikayetleri doğrultusunda ayrıntılı tetkik yapılır. Gerekli görülen durumlarda endoskopiye başvurularak tanı konulur ve kişiye özel bir tedavi planlanır.

Eğer mide krampınız sürekli veya şiddetliyse, bir sağlık profesyoneline başvurmanız gerekir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa