Troposfer nedir?

Dünyanın üst katmanları arasında yer alan Troposfer nedir? Özellikleri neler?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
25 Eylül 2023 16:07
GÜNCELLEME
25 Eylül 2023 16:25
Troposfer nedir?
SM
Suat Mutlu Editör

Troposfer, Dünya'nın atmosferin en alt tabakasıdır ve yeryüzünün hemen üzerinde bulunur. Troposfer, deniz seviyesinden başlayarak ortalama olarak 8 ila 15 kilometre (5 ila 9 mil) yüksekliğe kadar uzanır, ancak bu yükseklikler kutuplardan ekvatora doğru değişiklik gösterebilir. Atmosferin toplam kalınlığının yaklaşık %80'i troposferde bulunur.

Troposfer, hava olaylarının gerçekleştiği bölge olarak kabul edilir. Bu tabaka içinde hava sıcaklığı, nem, hava hareketleri ve diğer meteorolojik olaylar önemli değişkenlikler gösterir. Genellikle, yükseklik arttıkça sıcaklık azalır (lapse rate), bu nedenle troposferin alt kısmında daha sıcak, üst kısmında ise daha soğuk hava bulunur.

Troposfer, günlük hava koşullarının oluştuğu, bulutların, yağışın ve farklı hava kütlelerinin karıştığı yerdir. Troposferde rüzgarlar, yağışlar, fırtınalar ve diğer hava olayları oluşur. Bu tabaka aynı zamanda atmosferdeki karbondioksit, su buharı ve diğer sera gazlarının yoğunluğunun büyük bir kısmını içerir, bu nedenle Dünya'nın iklimini etkileyen önemli bir rol oynar.

Troposfer, atmosferin en altındaki tabaka olduğu için diğer tabakalarla sınırlarını tanımlayan bir üst sınırı vardır. Üst sınırı tropopoz olarak adlandırılır ve burada sıcaklık değişimi neredeyse durur ve sıcaklık sabit hale gelir. Bu tabaka, troposfer ile üst atmosfer tabakaları arasındaki sınırdır ve genellikle uçaklarla seyahat ederken fark edilir, çünkü uçaklar tropopoz tabakasının üstüne çıktığında sıcaklık aniden değişebilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa