Türkiye-Irak Kalkınma Yolu ne zaman bitecek?

Kalkınma Yolu Projesi'nin 2028’de bitebileceğini söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak'ta projenin bir an önce yapılması yönünde iradeyi yakından gördüğünü, Türkiye’nin de aynı iradeye sahip olduğunu belirtti.
Mevlüt Peker
|
30 Eylül 2023, Cumartesi - 18:21
Türkiye-Irak Kalkınma Yolu ne zaman bitecek?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bağdat ziyaretinde Iraklı yetkililerle bir araya gelerek Kalkınma Yolu Projesi'nin ilerleyişini ele aldı. Uraloğlu, projenin 2028 yılına kadar tamamlanmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Bakan Uraloğlu, Bağdat'ta gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Iraklı mevkidaşı Rezzak Müheybes es-Sadavi ile projenin hızlandırılması ve süreçlerin daha verimli ilerletilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Bakan, "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız bu projede heyetlerimizi yeniden bir araya getirme fırsatı bulduk." ifadesini kullanarak, heyetin bir kısmının Bağdat'taki temaslarına devam edeceğini aktardı.

Uraloğlu, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile gerçekleştirdiği görüşmeyi de değerlendirerek, "Irak'ta bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi konusundaki kararlılığı gözlemledik. Biz de aynı kararlılıkla projeye destek veriyoruz. Bu süreç, başta Türkiye ve Irak olmak üzere Katar ve BAE gibi ülkelerin öncülüğünde başladı. Diğer komşu ülkelerden de destek bekliyoruz." dedi.

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Irak'ta 1200 kilometre, Türkiye'de ise 1600-1700 kilometrelik bir alanda çalışmaların sürdüğünü belirten Uraloğlu, "Birçok aşamayı başarıyla tamamladık. Bu projede hızla ilerlememiz gerekiyor. Fav Limanı'nın birinci fazının 2025'te tamamlanacağını öğrendik. Ancak demir yolu projesinin tamamının 2028'de sonlanmasını planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Bağdat ziyareti sırasında Iraklı yetkililerle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nde bulunan şehitler anıtını ziyaret eden Bakan Uraloğlu, anı defterini imzaladı. Ziyarette, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney de Bakan Uraloğlu'na eşlik etti.

http://ankaramasasi.com/haber/2102761/turkiye-irak-kalkinma-yolu-ne-zaman-bitecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.