Biden, 9 milyar dolarlık öğrenci kredi borcunu sildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde Joe Biden yönetimi, 9 milyar dolarlık toplam tutara sahip öğrenci kredi borcunu silme kararını onayladı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
04 Ekim 2023 18:44
GÜNCELLEME
04 Ekim 2023 18:53
Biden, 9 milyar dolarlık öğrenci kredi borcunu sildi
MP
Mevlüt Peker Editör

ABD'de Joe Biden yönetimi, 125 bin kişinin 9 milyar dolar değerindeki öğrenci kredi borcunun silineceğini açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın öğrenci kredilerinin affı politikası çerçevesinde 125 bin Amerikalıya ait olan 9 milyar dolarlık öğrenci kredisinin silineceği belirtildi.

Bu kararla birlikte Biden yönetimi, şimdiye kadar yaklaşık 3,6 milyon Amerikalı için toplamda 127 milyar dolarlık kredi borcunu sıfırlamış oldu.

ABD'de üniversite eğitimi ücretli olduğu için birçok kişi öğrenim görebilmek için öğrenci kredilerine başvuruyor. Ancak kredi ile eğitim alan öğrencilerin mezun olduktan sonra bu kredileri geri ödemesi önemli bir finansal zorluk oluşturuyor.

Yüksek Mahkeme Biden'ın affına engel koymuştu

    Biden, 24 Ağustos 2022'de öğrenci kredisi geri ödemelerini son kez 31 Aralık'a kadar ertelediklerini ve yılda 125 bin doların altında geliri olan kişilerin borçlarında 20 bin dolara kadar affa gidileceğini açıklamıştı.

    Ancak Biden'ın öğrenci kredileri için uyguladığı af programı, 11 Kasım 2022'de Teksas Federal Bölge Mahkemesi tarafından engellenmişti.

    Teksas Federal Bölge Yargıcı Mark Pittman, Biden'ın öğrenim kredisi borcu olanlara yönelik getirdiği ve kişi başı 20 bin dolara kadar olan affın, "Kongre'nin yasama yetkisinin anayasaya aykırı şekilde kullanılması" olduğuna hükmetmişti.

    Biden yönetimi ise, 2003'te Kongre tarafından onaylanmış olan Yüksek Öğretim Affı Yasası çerçevesinde böyle bir yetkisinin olduğunu savunmuş, ancak bu durum Cumhuriyetçi eyaletler tarafından Yüksek Mahkemeye taşınmıştı.

    Yüksek Mahkeme, haziran ayında, Biden'ın geçen yıl çıkardığı 430 milyar dolar değerindeki öğrenci borçlarının silinmesine veya azaltılmasına yönelik afın anayasaya aykırı olduğuna karar vermiş, bu kararı 6'ya karşı 3 oyla almıştı.

    Biden, mahkemenin kararını eleştirerek, af planının Kovid-19 salgınından etkilenen milyonlarca Amerikalı için hayati bir öneme sahip olabileceğini ve mahkeme kararının "yanlış" olduğuna inandığını dile getirmişti.

    Yorumlar (0 yorum)
    Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
    Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
    Sonraki Sayfa