Crp türbidimetrik yüksekliği nedir ?

Özellikle enfeksiyon ve romatolojik hastalıkların tanı ve takibinde kullanılan bu kan tetkiklerinden biri CRP düzeyidir. Peki CRP nedir? Yüksekliği neden olur?

BE
Berfin Eneç
YAYINLAMA
09 Ekim 2023 14:16
GÜNCELLEME
09 Ekim 2023 14:23
Crp türbidimetrik yüksekliği nedir ?
BE
Berfin Eneç

CRP türbidimetrik yüksekliği, kandaki C-reaktif protein (CRP) seviyesinin normalin üzerinde olmasıdır. CRP, vücutta iltihaplanma olduğunda artan bir proteindir.

CRP türbidimetrik yüksekliği, aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir:

  • Enfeksiyonlar: Bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonları CRP seviyelerini artırabilir.
  • Yaralanmalar: Yaralanmalar ve ameliyatlar da CRP seviyelerini artırabilir.
  • Otoimmün hastalıklar: Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi dokularına saldırdığı hastalıklardır. Bu hastalıklar da CRP seviyelerini artırabilir.
  • Bazı kanser türleri: Bazı kanser türleri de CRP seviyelerini artırabilir.

CRP türbidimetrik yüksekliği, aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Kas ağrısı
  • Baş ağrısı
  • İştahsızlık
  • Halsizlik

CRP türbidimetrik yüksekliği, genellikle kan testi ile teşhis edilir. CRP testi, damardan kan alınarak yapılır.

CRP türbidimetrik yüksekliği olan kişilerde, altta yatan nedenin belirlenmesi için daha fazla test yapılması gerekebilir. Bu testler arasında kan kültürü, idrar kültürü, radyolojik görüntüleme ve biyopsi yer alabilir.


 Enfeksiyon durumunda, antibiyotik veya antiviral ilaçlar kullanılabilir. Yaralanma veya ameliyat durumunda, ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Otoimmün hastalıklar durumunda, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir. Kanser durumunda, kemoterapi, radyoterapi veya immünoterapi kullanılabilir.

Ancak, bazı durumlarda CRP seviyeleri normalin üzerinde kalabilir.

Bunların dışında yapılan çalışmalar uzun dönemde yüksek seyreden CRP düzeylerinin kalp damarlarında hasara yol açarak kalp krizi gibi kalp-damar hastalıklarının gelişme riskini artırdığını göstermiştir. Buna yönelik olarak yüksek hassasiyetli (high sensitive) CRP testi (hs-CRP) adı verilen, kanda daha az miktarda bulunan CRP düzeylerinin ölçülmesine imkan veren yeni bir kan tetkiki tanımlanmıştır. Bu tetkik ile hastalardaki kalp-damar hastalığı riski tespit edilebilir:

    • hs-CRP düzeyi 1 mg/L altında olan kişiler düşük riskli
    • hs-CRP düzeyi 1 – 3 mg/L aralığında olanlar orta riskli
    • hs-CRP düzeyi 3 mg/L üzerinde olanlar yüksek riskli

CRP Yüksekliğinin Tedavisinde Neler Yapılır?

CRP düzeyi tek başında herhangi bir hastalık açısından tanı koymaya yeterli değildir. Bununla birlikte, vücutta gelişen iltihabi reaksiyon hakkında bilgi veren değerli bir test olması sebebiyle, diğer tetkiklerle birlikte belirli hastalıklar açısından uyarıcı olabilmektedir. Bu doğrultuda CRP yüksekliği tespit edilen hastalarda enfeksiyon veya romatolojik (romatizmal) hastalıklara yönelik ek tetkiklere başvurulması gerekebilir. Tedavi alan veya hastanede takip edilen hastalarda tedaviye yanıtın değerlendirilmesi veya ek sağlık sorunlarının tespit edilebilmesi adına aralıklı CRP düzeylerinin takibi gerekebilir.

CRP yüksekliği enfeksiyon hastalıklarına bağlı geliştiği zamanlarda tedavide, etken organizmaya karşı etkili olan antibiyotikler kullanılır. Romatolojik hastalıklarda ise soruna direkt etki eden anti-inflamatuar ilaçlar tercih edilir

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa