BM: Hayati malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gıda ve su dahil hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli. Hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var." dedi.
Mevlüt Peker
|
11 Ekim 2023, Çarşamba - 20:11
BM: Hayati malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli

Birleşmiş Milletler'in genel sekreteri Antonio Guterres, New York'ta bulunan BM merkezinde İsrail ve Filistin arasındaki gerilimle ilgili basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Guterres, İsrail ve Gazze'de yaşanan son olayları dikkatle izlediğini ve bölgedeki liderlerle sürekli iletişim halinde olduğunu ifade etti.

"Çatışmanın daha da büyümesini engellemeliyiz." diyen Guterres, Lübnan ile İsrail arasındaki "Mavi Hat" bölgesindeki karşılıklı saldırılar ve Lübnan'ın güneyinden gelen saldırılar konusunda endişelerini dile getirdi.

Guterres, tüm tarafları ve bu taraflar üzerinde etkisi olan ülkeleri, gerilimin tırmanmasını ve yayılmasını durdurma konusunda uyardı. "Gazze'de alıkonulan tüm İsraillilerin hemen serbest bırakılması gerektiğini" belirtti.

BM lideri, sivil halkın korunması ve uluslararası insani hukuka uyulması gerektiğini vurguladı. Guterres, şu an Gazze'de 92 BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) merkezinde yaklaşık 220 bin Filistinlinin barındığını belirtti ve BM tesislerinin, hastanelerin ve okulların hedef alınmaması gerektiğini vurguladı.

Guterres, BM çalışanlarının Gazze'deki halka yardım etmek için yoğun çaba sarf ettiğini belirtirken, "Bazı arkadaşlarımızın bu süreçte büyük kayıplar verdiğini görmek beni derinden üzüyor." dedi.

"Yakıt, su ve gıda gibi hayati malzemelerin Gazze'ye girişine izin verilmeli. Şu an acil ve engelsiz insani yardıma ihtiyaç duyuyoruz." diyen Guterres, Mısır'ın Refah sınır kapısında insani yardımların kolaylaştırılması ve El Ariş Havalimanı'nın insani yardım için hazırlanması konusundaki olumlu yaklaşımı için teşekkürlerini iletti.

BM Genel Sekreteri, "Her geçen dakika çok kritik. Zaman kaybetmemeliyiz." diyerek açıklamasını sonlandırdı.

İsrail-Filistin Çatışması

7 Ekim'de İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e "Aksa Tufanı" adında büyük bir saldırı başlattı. Gazze'den İsrail'e binlerce roket fırlatıldı ve Filistinli silahlı gruplar, Gazze-İsrail sınırını geçerek İsrail'e sızdı. İsrail, Gazze'ye büyük bir hava saldırısı başlattı.

Bu saldırılar sonucunda 1200 İsrailli hayatını kaybederken, Gazze'de 1055 kişi yaşamını yitirdi ve 5184 kişi yaralandı. Batı Şeria'da İsrail askerlerinin düzenlediği saldırılarda 24 kişi öldü, 130 kişi yaralandı. İsrail polisi, Doğu Kudüs'teki olaylarda 2 Filistinliyi öldürdü.

http://ankaramasasi.com/haber/2104542/bm-hayati-malzemelerin-gazzeye-girmesine-izin-verilmeli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.