Actaea pachypoda, Bebek gözü ya da Doll's eyes olarak bilinen bitki nedir?

Nadir bulunun bitki türleri arasında bulunun Actaea pachypoda, Bebek gözü ya da Doll's eyes olarak bilinen bitki nedir? Özellikleri neler?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
16 Ekim 2023 16:36
GÜNCELLEME
16 Ekim 2023 16:57
Actaea pachypoda, Bebek gözü ya da Doll's eyes olarak bilinen bitki nedir?
SM
Suat Mutlu

Bebekgözü bitkisi, botanik adıyla "Actaea pachypoda" olan, şaşırtıcı görünümlü beyaz meyveleriyle dikkat çeken ilginç bir bitki türüdür. Bebekgözü bitkisi, genellikle Kuzey Amerika'da, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu bölgelerinde doğal olarak bulunur. Doll's Eye adı, bitkinin meyvelerinin bir bebek gözünü andırması nedeniyle verilmiştir.

Bebekgözü bitkisinin en dikkat çekici özelliği, beyaz renkteki meyveleridir. Bu meyveler, kırmızı saplar üzerinde sıralanmış ve her biri küçük, yuvarlak, beyaz bir halka şeklinde görünüm sunar. Bu halkaların, bir bebek veya oyuncak bebek gözlerini andırdığı düşünülerek bu isim verilmiştir. Ancak, bu bitkinin meyveleri oldukça zehirli ve tüketilmemesi gereken bir bitki parçasıdır.

Bebekgözü bitkisi, gölgeli ormanlık alanlarda yetişir ve genellikle çiçekleri beyaz renkte olur. Bu bitkinin dekoratif değeri vardır ve bazı bahçelerde görsel olarak çekici bir bitki olarak kullanılabilir. Ancak, bu bitkinin meyvelerini yememek önemlidir, çünkü zehirli oldukları bilinmektedir ve insan sağlığına zarar verebilirler. Ayrıca, bu bitkiyi tanımayan insanlar için tehlikeli olabilir, çocukların veya evcil hayvanların bu bitkiye yaklaşmasından kaçınılmalıdır.

Özellikleri neler?

u çok yıllık otsu bitki 46–76 cm veya daha fazla uzunluğa kadar büyür. 40 cm uzunluğa ve 30 cm genişliğe kadar dişli, iki uçlu bileşik yaprakları vardır.  Bu bitki, genellikle ormanlık alanlarda ve gölgeli bölgelerde yetişir. Beyaz meyveleri ile dikkat çeken bu bitki, doğal yaşam alanlarında ve bazı bahçelerde de görülebilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa