Aspartat Transaminaz ast nedir?

Aspartat Transaminaz ast nedir? Normal değeri nasıl olmalıdır?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
18 Ekim 2023 16:19
GÜNCELLEME
18 Ekim 2023 16:39
Aspartat Transaminaz ast nedir?
SM
Suat Mutlu Editör

Aspartat transaminaz (AST), ayrıca serum glutamat oksaloasetat transaminaz (SGOT) olarak da bilinen bir enzimdir. AST, vücutta özellikle karaciğer, kalp, kaslar ve diğer dokularda bulunan bir enzimdir. AST'nin başlıca rolü, amino asitlerin metabolizmasında görev almak ve özellikle aspartik asit ile alfa-ketoglutarik asit arasındaki biyokimyasal reaksiyonları katalize etmektir.

AST'nin seviyeleri, özellikle karaciğer ve kalp sağlığı ile ilgilidir. Yüksek AST seviyeleri, karaciğer hasarı veya kalp sorunları gibi tıbbi sorunların bir işareti olabilir. Bu nedenle, AST seviyeleri, bir kişinin sağlık durumunu değerlendirmek ve hangi tıbbi testlere ihtiyaç duyulabileceğini belirlemek için kullanılabilir.

AST düzeylerinin normal değerleri laboratuvarlara ve testlerin yapıldığı yerlere göre farklılık gösterebilir, ancak genellikle yetişkinler için referans aralığı yaklaşık 10 ila 40 birim/litre arasında bulunur. AST seviyeleri yükseldiğinde, bu genellikle altta yatan bir sağlık sorununu gösterir ve daha fazla tıbbi değerlendirmeyi gerektirebilir.

Normal değeri nasıl olmalıdır?

AST normal değeri kadınlarda 15-42 IU/L iken erkeklerde 15-50 IU/L'dir. Eğer sizin de hâlsizlik, yorgunluk, güçsüz hissetme, bulantı, kusma, kaşıntı, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, sarılık gibi şikayetleriniz varsa AST testi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa