Kant'a göre bilginin kaynağı nedir?

Filozoflar arasında büyük bir yere sahip olan 18. Yüzyılın önemli isimlerinden Kant'a göre bilginin kaynağı nedir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
22 Ekim 2023 12:38
GÜNCELLEME
22 Ekim 2023 15:56
Kant'a göre bilginin kaynağı nedir?
SM
Suat Mutlu

18. yüzyıl Alman filozofu, bilginin kaynağı hakkında özgün bir görüş ortaya koymuş olan Immanuel Kant, bilginin kaynağını şöyle tanımlamaktadır:

Kant bilgi felsefesi içerisinde ampirizm ile rasyonalizm’i birleştirmeye çalışarak  bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiğini savunmuştur. Kant, bilginin sezgi ve kavramdan oluşan iki temel kaynağı olduğunu söyleyer ve sezgi ve kavramların tüm bilgimizin öğelerini oluşturduğunu belirtmektedir. 

Ayrıca, Kant bilginin sınırlılığına dikkat çekerek metafiziği eleştirmiştir ve bu bağlamda fenomenal ve numenal dünya ayrımı yaparak,  sadece fenomenler alanının bilgisine sahip olunabilineceğini, numen alanının bilgisine ise asla sahip olunamayacağını ifade etmiştir. Böylelikle Kant tarafından bilgi, fenomenler alanıyla sınırlandırılmış olup metafiziği bir bilim olarak kabul etmemiştir.

Fenomenler alanının bilgisi hususunda ise, Kant kategoriler kavramını geliştirir. Kant'ın bilim anlayışında fenomenler alanı ile sınırlı tutulan bilgi, kategoriler aracılığıyla mümkün olmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa