Sürahi Bitkisi ya da Nepenthes Attenboroughii nedir?

Nadir bulunun bitki türleri arasında bulunun Sürahi Bitkisi ya da Nepenthes Attenboroughii çiçeği nedir? Nerede yetişir?

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
21 Ekim 2023 12:09
GÜNCELLEME
21 Ekim 2023 12:12
Sürahi Bitkisi ya da Nepenthes Attenboroughii nedir?
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Nepenthes attenboroughii, Sir David Attenborough'un adını taşıyan bir etçil bitki türüdür ve dünya üzerindeki en büyük etçil bitki olarak kabul edilir. 2009 yılında Filipinler'de keşfedilmiştir ve adını ünlü doğa belgesel sunucusu ve doğa bilimci Sir David Attenborough'dan almıştır.

Bu bitkinin en dikkat çekici özelliği, etçil beslenme yöntemi için özelleşmiş yapraklarıdır. Yapraklar, yakaladığı böcekleri çekmek ve sindirmek için özelleşmiş tüylerle kaplıdır. Bu tüylerin sonunda, tuzaklaştırıcı bir havuz şeklinde olan özelleşmiş bir yaprak bulunur. Yakalanan böcekler bu havuzda sıvı içinde boğulur ve bitki tarafından salgılanan sindirici enzimlerle parçalanır. Bu sayede bitki, topraktan yetersiz besinleri alabilmek için etçil beslenir.

Nepenthes attenboroughii, doğal yaşam alanı olarak Filipinler'in Mindanao adasının yüksek rakımlı ormanlarına özgüdür ve bu alanlar oldukça ender bulunan bir habitat türüdür. Bitki, soyunun tükenmesi riski altında olduğu için koruma altına alınmıştır.

Nerede yetişir?

Nepenthes attenboroughii'nin menşe ülkesi Filipinler'dir. Bu bitki türü, Filipinler'in Mindanao adasının yüksek rakımlı ormanlarında doğal olarak bulunur. Dolayısıyla bu bitki türü Filipinler'e özgüdür ve sadece bu ülkede doğal yaşam alanına sahiptir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa