Parathormon yüksekliği nedir?

Mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteren ve tedavi edilmesi gereken bir sorun olan, parathormon yüksekliği nedir? İşte yanıtı...

HA
Hande Akyol
YAYINLAMA
25 Ekim 2023 10:30
GÜNCELLEME
25 Ekim 2023 10:30
Parathormon yüksekliği nedir?
HA
Hande Akyol

Parathormon, paratiroid bezlerinde üretilen bir hormondur.

Bu hormon, kalsiyum ve fosfor seviyelerini dengelemek için vücutta önemli bir rol oynar. Parathormon yüksekliği, paratiroid bezlerinin aşırı miktarda parathormon üretmesi durumudur. Bu durum, hiperparatiroidizm olarak adlandırılır.

Hiperparatiroidizm, iki şekilde olabilir:

  1. Primer Hiperparatiroidizm: Bu durumda, bir veya daha fazla paratiroid bezi aşırı miktarda parathormon üretir. Bu genellikle bir tümör veya hiperplazi (bezin normalden büyük olması) sonucu olur. Primer hiperparatiroidizm, vücutta fazla kalsiyum seviyelerine neden olabilir (hiperkalsemi).
  2. Sekonder Hiperparatiroidizm: Bu durum, vücutta kalsiyum seviyelerinin düşük olduğu bir durumda ortaya çıkar. Örneğin, böbrek hastalığı veya D vitamini eksikliği gibi durumlar vücutta kalsiyum seviyelerini düşürebilir. Bu durumda, paratiroid bezleri daha fazla parathormon üretir.

Hiperparatiroidizm belirtileri arasında yorgunluk, kemik ağrısı, böbrek taşları, mide bulantısı ve kusma gibi bulgular yer alabilir. Tedavi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Primer hiperparatiroidizm durumunda, genellikle cerrahi müdahale gerekebilir. Sekonder hiperparatiroidizm durumunda ise altta yatan nedenin tedavisi odaklanır.

Hiperparatiroidizm şüphesi durumunda, bir doktora başvurmak ve gerekli testlerin yapılması oldukça önemlidir. 

Bu durumun tedavisi ve yönetimi, hastanın özel durumuna ve altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa