Afrika Birliği de Guterres’e sahip çıktı

Afrika Birliği, Filistin’e desteği sebebiyle İsrail’in ahlaksızca saldırdığı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e "tam destek" verdi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
26 Ekim 2023 21:17
GÜNCELLEME
26 Ekim 2023 21:23
Afrika Birliği de Guterres’e sahip çıktı
MP
Mevlüt Peker Editör

Afrika Birliği'nin en üst düzey temsilcisi Musa Faki Muhammed, İsrail'in, "Hamas saldırılarının sebepsiz gerçekleşmediğini" ifade eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in istifasını talep etmesi üzerine Guterres'e tam destek olduğunu belirtti.

Muhammed, bir açıklama yaparak, Guterres'in liderlik yeteneğini, prensipli tavrını ve BM'nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerini kesinlikle desteklediğini ifade etti.

Afrika Birliği'nin lideri olarak Muhammed, Guterres'in bu konudaki yaklaşımının uluslararası hukuka, Afrika Birliği'nin görüşlerine ve BM kararlarına tamamen uygun olduğunu vurguladı.

Guterres'ten önemli açıklamalar

BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıları eleştirirken, "Hamas'ın bu saldırıları sebepsiz yere başlamadığını unutmamalıyız. Filistinliler, 56 yıldır süren baskıcı bir işgal altında yaşıyor. Toprakları sürekli olarak yerleşim bölgeleri tarafından işgal ediliyor ve şiddet olaylarına tanık oluyorlar. Ekonomik olarak zor durumdalar, birçok insan evsiz kalmış ve evleri tahrip edilmiş. Siyasi bir çözüm umutları giderek azalıyor." şeklinde konuştu.

Guterres ayrıca, Hamas'ın saldırılarının "Filistinli sivilleri kolektif olarak cezalandırma hakkını" vermediğini belirterek, "Her savaşın da kuralları vardır." dedi.

Bu açıklamaların ardından, İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Guterres'in istifasını talep etti. Aynı zamanda İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Guterres ile olan görüşmesini iptal ettiğini duyurdu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa