Netanyahu askerlerine yine Tevrat’tan alıntıyla seslendi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail, Gazze'de Hamas'ın elinde bulunan esirler serbest bırakılmadan geçici insani ateşkes yapılmasını reddediyor" dedi. Netanyahu, İsrail askerlerine yine Tevrat’tan bir alıntıyla seslendi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
03 Kasım 2023 17:59
GÜNCELLEME
03 Kasım 2023 18:39
Netanyahu askerlerine yine Tevrat’tan alıntıyla seslendi
MP
Mevlüt Peker Editör

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nde operasyonlara katılan İsrail askerlerine moral vermek amacıyla Tevrat'tan alıntılarla dolu bir konuşma yaptı. Başbakanlık Basın Ofisi tarafından yayımlanan bildiride, Netanyahu'nun askerlere yönelik mesajı, Tevrat'ın Tesniye kitabındaki sözlerle süslendi.

Tevrat'tan alıntılarla destek

Netanyahu, Tevrat'taki "Siz Mısır'dan çıktıktan sonra Amaleklilerin yolda size neler yaptığını anımsayın." ayetini referans alarak, bu mücadelenin aydınlık ile karanlık arasındaki bir savaş olduğunu ve zafer elde edilene dek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. İsrail lideri, askerlerin korunması ve başarıları için ilahi yardım dilediğini belirtti.

Netanyahu, mesajında iyiliğin kötülüğü yeneceğini ve Tanrı'nın yardımıyla zaferin elde edileceğini ifade etti. "Amalekliler" terimi, Yahudi inancında kötülüğün simgesi olarak kabul ediliyor ve Netanyahu bu ifadeyi, 7 Ekim'den itibaren İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik operasyonlarında motivasyon aracı olarak kullanıyor.

Teolojik atıflarla siyasi manevra

Başbakan'ın, Gazze saldırıları başladığından bu yana yaptığı açıklamalarda sıkça Tevrat'tan alıntı yapması, uluslararası destek kazanma ve içerideki eleştirilere karşı durma amacını taşıyor. Netanyahu'nun, İsrail'in varlığını ve savaşını meşru göstermek için dini metinlere başvurduğu gözlemleniyor.

9 Ekim'de yaptığı bir konuşmada, Tevrat'ın Samuel kitabından "İsrail'in sonsuzluğu yalan söylemez." diyerek, İsrail'in kuruluşunu bir mucize olarak nitelendirdi. 25 Ekim'deki bir başka konuşmasında ise "Yeşaya" kitabından, ülkede şiddet ve yıkımın son bulacağına dair umut dolu bir pasajı paylaştı.

Laik bir profil çizen Netanyahu'nun, daha önceki konuşmalarında Tevrat'a nadir başvurduğu bilinse de, son dönemdeki bu dini atıflar, onun stratejik bir iletişim yöntemi olarak dini metinleri kullanma eğilimini ortaya koyuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa