(Kredi kartında) Son ekstreden kalan borç nedir?

Kredi kartı artık neredeyse herkesin cebinde var. Bir ödeme aracı olan kredi kartı nakit taşıma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Ancak kredi kartını bazen kredi aracı olarak kullanabiliyoruz. Bunun elbette maliyeti oluyor. Kredi kartı kullanıcıları son ekstreden kalan borç kavramını merak edip araştırıyor. Buna ilişkin bilgiler şöyle…

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
03 Kasım 2023 23:36
GÜNCELLEME
03 Kasım 2023 23:41
(Kredi kartında) Son ekstreden kalan borç nedir?
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Kredi kartı kullanımı büyük ölçüde yaygınlaştı.

Artık pek çok kişi alışverişlerini kredi kartı ile gerçekleştiriyor.

Kredi kartı kullanıcılarının bazı kavramları bilmesinde yarar bulunuyor.

Çünkü böylece doğru kullanım ve daha az mali yük ile karşılaşabilirler.

Kredi Kartı Toplam Borç (Güncel Borç) nedir?

Kredi kartıyla bir dönem (genellikle 30 gündür) boyunca yaptığınız harcamalar ile taksitli alışveriş tutarlarınızı gösteren rakam ‘toplam borç’ olarak tanımlanır.

Kredi Kartı Son ödeme tarihi nedir?

Kredi kartı hesap özetinde size dönem borcu ile birlikte bu borcu ödeyebileceğiniz son tarih de iletilir. O tarihe Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi denir. Hesap kesim tarihiniz ile size verilen son ödeme tarihi arasında en az 10 gün süre bulunur. Ancak son ödeme tarihini geçirirseniz daha sonra ödeme yapacağınız tarihe kadar gecikme faiziyle karşı karşıya kalırsınız. Asgari tutarı ödemediyseniz kredi notu raporuna da ‘geç ödeme’ notu düşülür.

Kredi Kartı Hesap Kesim tarihi nedir?

Kredi kartı borçları genellikle 30 günlük periyotlarla belirlenir. 30 günlük süre ‘dönem’ olarak ifade edilir ve o dönem sonunda yaptığınız harcamalar hesaplanıp ödemeniz için size iletilir. Yani dönem içi harcamalarınız size hesap kesim tarihinizde borç olarak yansıtılır. O günden sonraki alışverişleriniz bir sonraki dönem hesap özetinde size bildirilir.

Kredi kartı Asgari Ödeme Tutarı nedir?

Kredi kartı kullanıcıları kendilerine tanımlanan limitin belli bir oranını ödemek zorundadır. Bu asgari ödeme tutarı şeklinde ifade edilir. Asgari ödeme tutarı hesap özetinde kullanıcıya iletilir. Asgari tutarı ödemeyenlere hem faiz işletilir hem de kredi notu raporu olumsuz etkilenir.

Kredi Kartı Limiti nedir?

Kredi kartı kullanıcısına banka en fazla kullanabilecekleri rakamı ödeme gücüne bakarak belirleyip bildirir. Şu anda başlangıçta aylık gelirin 2 katı sonrasında ise en fazla 4 katı limit verme imkanı vardır.

Kredi Kartı dönem İçi Harcama nedir?

İki hesap kesim tarihi arasında yaptığınız harcama ‘dönem içi harcama’ olarak tanımlanmaktadır. Bir ‘dönem’ genellikle 30 gün olarak belirlenmektedir.

Kredi Kartı Devreden Bakiye (Son Ekstreden Kalan Borç) nedir?

Kredi kartı hesap özeti borcunuzun tamamını ödemezseniz ödemediğiniz kısım bir sonraki aya aktarılır. İşte buna devreden bakiye yada son ekstreden kalan borç denmektedir.

 Kredi Kartı Gecikme Faizi nedir?

Kredi kartı hesap özetiyle size iletilen dönem borcunu ödemediğiniz takdirde asgari ödeme tutarı kadar olan bölüme ‘gecikme faizi’, asgari tutarın dışındaki bölüme ise ‘akdi faiz’ uygulanır.

Kredi kartı asgari ödeme yapıldığı zaman uygulanan faiz nedir?

Kredi kullanıcıları nakit sıkıntısı çektikleri dönemde kredi kartı hesap özetindeki dönem borcunu değil asgari tutarı ödemeyi tercih edebiliyor. Bu durumda kalan borca gecikme faizi uygulanıyor.

Gecikme faizi ne kadar?

Gecikme faizi 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla aylı yüzde 3,96’dır.

Kredi kartı Kullanılabilir Limit Nedir?

Kredi kartı dönem harcamanız ve taksitli borçlarınız size tanınan kredi kartı limitinden düşülür ve geri kalan rakama ‘kullanılabilir limit’ denir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa