Pençe kilit operasyonu nedir?

Türkiye terörle mücadelesine kararlılıkla devam ediyor. Mücadelede konsept değiştiren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) artık teröristleri sınır ötesinde bulup etkisiz hale getiriyor. Türkiye’ye sızmaları engellemek için de sınır ötesinde kalıcı üsler oluşturuluyor. TSK’nın yaptığı operasyonlar internette araştırılıyor. Bunlardan birisi de Pençe Kilit Operasyonu. TSK’nın Irak’ta yürüttüğü operasyonlara ilişkin bilgileri sizler için derledik.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
03 Kasım 2023 23:33
GÜNCELLEME
04 Kasım 2023 00:46
Pençe kilit operasyonu nedir?
EK
Ersin Küçükbarak Editör


Bölücü terör örgütü PKK Irak’ta yuvalanıyor.

Araziyi çok iyi bilen teröristler sınırı geçip saldırılar gerçekleştirdikten sonra çoğu zaman Irak topraklarına dönüyor.

TSK, jandarma ve polis, öncelikle sınırlarımız içindeki teröristleri neredeyse sıfır noktasına indirdi.

Bununla birlikte sınır ötesinden gelen terörist saldırıları bulundukları noktada önlemek ve hudut güvenliğini tam olarak sağlamak için konsept değişikliğine gidildi.

Artık TSK, teröristleri sınır ötesinde karşılıyor.

Hainlerin inlerine birer birer girilirken tehdit sınırlarımızdan en uzak noktaya itiliyor.

Bu çerçevede TSK Irak’ın kuzeyinde Türkiye sınırına yakın noktalarda üslenen terör örgütü PKK’ya karşı 2019’da ‘Pençe’ adıyla sınır ötesi harekatlarını başlattı.


Metina-Avaşin Basyan bölgelerinin kontrolünü sağlamayı amaçlayan Pençe-Yıldırım ve Pençe-Şimşek harekatları da 24 Nisan 2021'de başlatıldı.

Terör örgütünün Türkiye’ye sızmaları ve hareket kabiliyeti azaltıldı

Pençe operasyonları teröristlerin Türkiye’ye sızmalarına büyük darbe vurdu.

TSK geçmişten farklı olarak operasyon bölgelerinde kalıcı üsler oluşturuyor.

Böylece alan hakimiyetinde süreklilik sağlanıyor.

Üstelik terör örgütü bu operasyonlarda çok sayıda elebaşını kaybederken hareket kabiliyeti de büyük ölçüde sınırlandı.

Bu etkili operasyonlar terör örgütünün bölge halkı üzerindeki baskısını azaltırken bölücü örgüte katılım da dibe vurdu. Teröristler artık kandırıp götürecek kimseyi bulamaz duruma geldi.


En kritik nokta Zap’a Pençe-Kilit Operasyonu

TSK 18 Nisan 2022 tarihinde terör örgütünün ana üslenme noktası olan Zap’ı hedef alan Pençe Kilit Harekatını başlattı.

Bu belki de tüm operasyonların en zorlu ayağıydı.

Pek çok kritik noktayı ele geçirip denetim altına alan kahramanlar, terör örgütüne çok ciddi kayıplar verdirdi.

Zorlu arazi koşullarına rağmen başlatılan operasyon başarıyla sürdürülüyor.

Terörle mücadelede yer almış emekli bir subay olan, güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, teröristlerin mağaraları kazarak tünellere dönüştürdüklerini ve 3-4 çıkışlı hale getirdiklerini belirtiyor.

Ağar, foto kapanlar kuran, uzaktan kumandalı daha sofistike patlayıcıları bulunan teröristlere karşı Zap’taki mücadelenin zorluğunun altını çiziyor.


Pençe-Kilit’i, şu ana kadar ki en zorlu harekatlardan biri olarak niteleyen Ağar, teröristlerin 30 yıldır Zap’ta üslendiklerini ve hazırlıklı olduklarını aktarıyor.

Ağar, terör elebaşılarının ''Zap’ı kaptırırsak bizim sonumuz olur'' dediklerini, bunun da Zap’ın ne kadar kritik olduğunu ortaya koyduğunu vurguluyor.

Dağlık ve kayalık olan Pençe Kilit Harekatı bölgesinde keskin nişancı ya da mayın tehdidine karşı son derece dikkatli davranan Mehmetçikler ani karşılaşmalara karşı her an eli tetikte bekliyor.

Arazi yapısı ve mağaralardan dolayı SİHA etkinliğinin bu bölgede azaldığına işaret eden uzmanlar, bu nedenle arazi hakimiyetini sağlamanın güçlüğüne de işaret ediyorlar.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa