Gazze’deki can kaybı Ukrayna’yı geçti

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaş suçu içeren saldırılarında katledilen Filistinlilerin sayısı 10 bini aştı. Gazze’deki 31 günlük katliam sayısı, 20 aydır süren savaşta Ukrayna’da ölen sivil sayısını geçti. Gazze’de ölenlerin 4104’ü çocuk, 2641’i ise kadın. Ukrayna’da ölen çocuk sayısı ise 500 idi. Gazze'de kayıp bildiriminde bulunulan 2350 kişiden 1300'ü çocuk...

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
06 Kasım 2023 18:49
GÜNCELLEME
06 Kasım 2023 20:01
Gazze’deki can kaybı Ukrayna’yı geçti
MP
Mevlüt Peker Editör

Gazze Şeridi'nde yaşanan trajedinin boyutları her geçen gün ağırlaşırken, İsrail'in bölgeye yönelik saldırılarının bilançosu giderek artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, can kaybının 10 bin kişiyi aştığını duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İsrail'in son 24 saat içinde 252 kişiyi daha hayattan kopararak, 7 Ekim'den bu yana ölenlerin sayısını 10 bin 22'ye çıkardığını bildirdi. Kudra, bu acı tabloda 4 bin 104'ünün çocuk, 2 bin 641'inin ise kadın olduğunu vurguladı. Yaralı sayısının ise 25 bini aştığına dikkat çekti.

Kudra, "Gazze'ye yapılan saldırılar başladığından bu yana, enkaz altında kalan ve kayıp olarak bildirilen 2 bin 350 kişiden 1.300'ü çocuk." ifadelerini kullandı.

Sağlık kurumlarına yönelik saldırılar

Saldırıların sağlık hizmetlerini de olumsuz etkilediğini belirten Kudra, İsrail'in 113 sağlık kurumunu hedef aldığını ve bu saldırılarda 192 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini, 32 ambulansın ise kullanılamaz hale geldiğini aktardı. Ayrıca, 16 hastane ile 32 sağlık ocağının da saldırılar sonucu hizmet veremez duruma düştüğünü söyledi.

Kudra, Gazze'deki er-Rantisi ve Göz hastaneleri ile bölgenin tek psikiyatri hastanesinin de İsrail tarafından vurulduğunu, bu saldırılarda 8 kişinin öldüğünü, 125 kişinin ise yaralandığını kaydetti. Ayrıca, er-Rantisi Hastanesi'nde bulunan su tankları ve güneş enerjisi panellerinin hedef alınmasıyla yaklaşık 7 bin kişinin hayatının tehlikeye atıldığını ifade etti.

Uluslararası topluma acil çağrı

Gazze'de güvenli bir geçiş koridorunun olmadığını vurgulayan Kudra, "Bunlar ölüm koridorları. İşgal güçleri, bu koridorları halkımızın çocuklarına yönelik saldırılar için kullanıyor." dedi. Gazze'deki hastanelere, bu koridorlarda hedef alınan pek çok kişinin cenazesinin yerlerde kaldığı bilgisinin geldiğini, ambulansların ve sağlık çalışanlarının bu cenazeleri almak için söz konusu yerlere ulaşamadığını belirtti.

Kudra, doğrudan hedef alınan hastaneler ve ambulanslar, tıbbi malzeme ile yakıt eksikliği nedeniyle çöken sağlık sisteminin, yaralı ve hastalar için kurtarıcı olmaktan çıktığını söyledi.

Son olarak, uluslararası topluma Gazze'ye acil yakıt ve yardım girişinin sağlanması, İsrail'in saldırılarının durdurulması için acil eylem çağrısında bulundu.

Gazze’de can kaybı Ukrayna’yı geçti

BM (Birleşmiş Milletler), 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşında, 20 ayda Ukrayna’da 9806 sivilin öldüğünü, 10 milyon kişinin yerinden edildiğini, 14 insani yardım çalışanı ile 111 sağlık çalışanı ve hastanın öldüğünü duyurmuştu.

Rusya’nın savaş suçu işlediğini savunan ABD ve AB ülkeleri, İsrail’in hastane, okul, cami, kilise ve mülteci kamplarını kasıtlı bombalayarak işlediği savaş suçuna karşı durmak yerine desteklerini sürdürüyor.

Gazze’de 1 aylık can kaybının 10.022 yükselmesiyle 20 aylık savaşta Ukrayna’daki can kaybını geçmiş oldu. Ukrayna’daki can kayıplarının 500’ünü çocuklar oluştururken, Gazze’deki can kayıplarının ise 4104’ünü bebek ve çocuk, 2641’ini ise kadınlar oluşturuyor.

591 günlük savaşta Ukrayna’daki yaralı sayısı 15.000’e yaklaşmışken, 31 günlük Gazze soykırımında yaralı sayısı 25.000’i geçti.

Üstelik Gazze’de enkaz altında 1300'ü bebek ve çocuk, 2350’den fazla kişinin olduğuna dair ihbarlarda bulunuldu. Yüzlerce ailenin yok olması sebebiyle kayıp olup ihbarı yapılmayan yüzlerce insanın olduğu düşünülüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa