Netanyahu’nun Sözcüsü’nün de yalanı kanıtlandı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "Filistinliler; uluslararası medyayı ve kamuoyunu kandırıyor" iddiasının da yalan olduğunu kanıtladı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
09 Kasım 2023 18:39
GÜNCELLEME
09 Kasım 2023 18:45
Netanyahu’nun Sözcüsü’nün de yalanı kanıtlandı
MP
Mevlüt Peker Editör

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlı DMM (Dezenformasyonla Mücadele Merkezi), "Filistinliler; uluslararası medyayı ve kamuoyunu kandırıyor. Kameralar önünde yaralı rolü yapıyorlar." şeklindeki iddiasının yalan olduğunu ispatladı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin sosyal medya platformu X’teki @dmmiletisim hesabından yapılan bilgilendirmede şunlar kaydedildi:

"İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Sözcüsü Ofir Gendelman'ın paylaştığı görüntülerle ilgili, 'Filistinliler uluslararası medyayı ve kamuoyunu kandırıyor, kameralar önünde yaralı rolü yapıyorlar' iddiası doğru değildir. İddiaya konu görüntülerin, Lübnanlı Yönetmen Mahmut Remzi'nin Filistin'de yaşananlarla ilgili hazırladığı, 'The Reality (Gerçeklik)' adlı spot filmden alındığı tespit edilmiştir."

DMM Dezenformasyon Bülteni 97. sayısı tamamen Filistin’e ayrılmıştı

Filistin'e dair yayınlanan DMM 97. bülten, İsrail Ordu Sözcüsü'nün FOX News'te ortaya attığı, "Şifa Hastanesi önünde vurduğumuz ambulanslar Hamas militanlarını taşıyordu ve saldırıda birçok Hamas üyesini öldürdük." şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulamıştı. Açıklamada, "Şifa Hastanesi'ne yapılan saldırıda sivillerin bilinçli olarak hedef alındığı, uluslararası basın organlarının yayınladığı görüntüler ve uluslararası kuruluşların beyanları ile doğrulanmıştır. İsrail güçlerinin, hastane, okul ve sivil yerleşim yerlerini ayrım gözetmeksizin bombaladığı ve geçtiğimiz günlerde Şifa Hastanesi'nin altında 'Hamas komuta merkezi bulunduğunu' iddia ederek, binlerce sivilin sığındığı hastaneyi hedef gösterdiği belirtilmiştir. Ancak bu suçlamalar, dijital olarak üretilmiş görüntüler ve kaynağı meçhul ses kayıtları ile desteklenmeye çalışılsa da, İsrail tarafından somut bir kanıtla desteklenememiştir. 4 Kasım'da gerçekleşen saldırıda, Şifa Hastanesi'nin girişi İsrail savaş uçakları tarafından bombalanmış, 13 kişi yaşamını yitirirken, 26 kişi yaralanmıştır. İsrail ordusu, hastane girişindeki ambulansların Hamas üyelerini taşıdığı iddiasında bulunmuştur." ifadelerine yer verilmişti.

BM, DSÖ ve IFRC liderleri tepki göstermişti

Bültende, dünyanın dört bir tarafından önemli liderlerin sert kınama mesajları yer alıyordu. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu Başkanı Francesco Rocca ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, son zamanlarda yaşanan saldırı olaylarına karşı ciddi kaygılarını ve sert eleştirilerini ifade etmişlerdi.

Saldırı köpekleri videosu, eğitim videosu çıkmıştı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin son raporuna göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsü Ofir Gendelman'ın, İsrail güçlerinin köpekler yardımıyla Hamas militanlarını etkisiz hale getirdiğini iddia eden görüntülerin doğru olmadığı ortaya çıkmıştı. Yapılan kapsamlı inceleme sonucunda, söz konusu görüntülerin gerçek bir operasyonu değil, bir eğitim tatbikatını yansıttığı ve köpeğin üzerine takılan kameranın, kontrollü bir senaryoda çekildiği belirlenmişti. Ayrıca, köpeğin saldırısına maruz kalan kişinin herhangi bir direniş göstermediği ve köpeğin eğitimi sırasında kullanılan koruyucu ekipmanın kullanıldığı tespit edilmişti.

Malezya’daki “cenazenin kefenlenmesi” eğitimini kullanmışlardı

Sosyal medyada hızla yayılan ve Gazze'de insanların canlı canlı kefenlenerek ölü taklidi yaptıkları iddialarına yönelik görüntülerin gerçek olmadığı anlaşılmıştı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin son bültenine göre, bu görüntülerin aslında 19 Ağustos'ta sosyal medyada paylaşılan ve Malezya'daki bir camide gerçekleştirilen cenaze işlemleri eğitimine ait olduğu tespit edilmişti. 

Meksika’daki protestocuları “Filistin yanlıları polis yaktı” diye göstermişlerdi

Son yapılan açıklamalara göre, sosyal medyada dolaşıma giren ve Hamas'ın Gazze'deki erkekleri zorla savaşa götürdüğü iddialarına ait olduğu öne sürülen görüntülerin aslında gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı. Bu görüntülerin gerçekte 3 Ekim 2023 tarihinde Yemen'in Hadramut kentinde çekildiği belirlenmişti. Ayrıca, Londra'da Filistin destekçisi protestocuların polise saldırıp ateşe verdiği iddialarına ait olduğu söylenen görüntülerin de aslında 2020 yılında Meksika'nın Jalisco eyaletindeki Guadalajara şehrinde yaşanan protestolara ait olduğu anlaşılmıştı.

İsrail değil DEAŞ, Hamas değil Irak!

Sosyal medyada "İsrail güçleri tarafından Hamas direnişçisi vuruldu" başlığıyla yayılan görüntülerin eski olduğu ve 2014 yılından itibaren internet ortamında mevcut olduğu anlaşılmıştı. Yapılan detaylı incelemeler sonucunda, askeri üniformalı kişinin DEAŞ ile çatışmalar sırasında vurulan bir Irak askeri olduğu doğrulanmıştı.

“Hamas destekçileri Fransa bayrağı yaktı” videosu da yalan

Haber bülteninde yer alan düzeltmeye göre, "Paris'te Hamas destekçilerinin Fransa bayraklarını yaktığı" iddiaları doğru değil. Bu yanılgıya sebep olan olayın aslında Fas'ın Tanca şehrinde meydana geldiği belirtilmişti. 24 Ekim'de Tanca'daki Fransa Başkonsolosluğu önünde düzenlenen protestolar, Fransa'nın İsrail politikasını destekleyen açıklamalarına karşı gerçekleştirilmiş ve bu eylemler sırasında Fransa bayraklarının yakıldığı kaydedilmişti.

Messi İsrail bayrağı değil, reklam için anlaştığı markanın çantasını tutuyor

Bültene göre, futbol dünyasının önde gelen isimlerinden Lionel Messi'nin İsrail bayrağı taşıdığına dair sosyal medyada dolaşan iddiaların gerçeği yansıtmadığı anlaşılmıştı. Sosyal medya kullanıcıları tarafından yayılan ve gerçek gibi sunulan ekran görüntüsünün manipüle edilmiş olduğu tespit edilmişti. Haber detaylarına göre, Messi'nin bir reklam kampanyası çerçevesinde bir markanın çantasını tuttuğu orijinal fotoğrafın üzerinde dijital müdahaleler yapılarak İsrail bayrağı taşıyormuş gibi gösterildiği belirlenmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa