Yunanistan’dan Gazze için deniz araçları sözü!

Yunanistan, Gazze'ye insani yardım için deniz koridoru oluşturulması durumunda, deniz yolu ulaşım araçları temin etme sözü verdi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
09 Kasım 2023 20:30
GÜNCELLEME
09 Kasım 2023 20:39
Yunanistan’dan Gazze için deniz araçları sözü!
MP
Mevlüt Peker Editör

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Paris'te düzenlenen "Gazze'deki Siviller için Uluslararası İnsani Konferans"ta önemli bir açıklama yaptı. Miçotakis, Gazze'ye insani yardım için bir deniz koridoru açılması halinde Yunanistan'ın deniz yolu ulaşım araçlarını sağlayabileceğini bildirdi. Başbakan, bölgedeki artan gerginliğin kendisini endişelendirdiğini ifade etti.

Yunanistan'ın Gazze'ye insani yardım gönderme çabaları

Miçotakis, Yunanistan'ın daha önce Mısır'ın El Ariş Havaalanına askeri bir uçakla insani yardım gönderdiğini hatırlattı. Ayrıca, Yunanistan'ın Sina Yarımadasına yakınlığı nedeniyle Gazze'ye güneyden yapılacak insani yardımlara destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs ile iş birliği ve lojistik planlama

Miçotakis, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Nikos Hristodulidis ile bir denizyolu oluşturmak üzere görüştüklerini ve Hristodulidis'in Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderme önerisini tamamen desteklediğini açıkladı. Miçotakis, bu miktarda yardımın ancak bir gemi tarafından taşınabileceğini vurguladı.

Güvenli ve etkin bir deniz koridoru için gerekli şartlar

Başbakan, güney Gazze'ye uygun bir yol belirlenmesi, gerekli liman altyapısının hazırlanması ve bu yolun güvenliğinin sağlanmasının en zor boyut olduğunu ifade etti. Bu şartlar sağlandığında Yunanistan'ın deniz yolu ulaşım araçlarını temin etmeye hazır olduğunu ve tüm tarafların lojistik yardımını beklediğini belirtti.

Filistin devletinin kurulması ve iki devletli çözüm vurgusu

Miçotakis, Filistin Devletinin kurulmasının bölgede uzun vadeli barış için ön koşul olduğunu ve bu sonuca giden tek yolun iki devletli çözüm olduğunu kaydetti.

Miçotakis-Macron görüşmesi ve ikili ilişkiler

Konferans kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile bir araya gelen Miçotakis, insani deniz koridoru açılmasına ilişkin görüşlerini Macron'a aktardı. İkili görüşmede Gazze'deki son durum ve Fransa-Yunanistan ikili ilişkileri de ele alındı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa