BM: Gazze’de konutların yarısı yok oldu

UNDP’den (BM Kalkınma Programı) yapılan açıklamada, “Gazze'de sadece 1 ayda konutların yüzde 50'si yok oldu” denildi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
09 Kasım 2023 23:41
GÜNCELLEME
09 Kasım 2023 23:48
BM: Gazze’de konutların yarısı yok oldu
MP
Mevlüt Peker Editör

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Gazze'de İsrail saldırıları sonucu meydana gelen yıkımın boyutlarını açıkladı. UNDP Arap Ülkeleri Bölgesel Büro Direktörü Abdullah el-Derderi, Gazze'de sadece bir ay içinde konutların yüzde 50'sinin yok olduğunu belirtti. El-Derderi, bu durumun uzun vadeli yerinden edilme krizine yol açabileceğini ve ciddi insani, ekonomik, kalkınma ve güvenlik sonuçları doğurabileceğini vurguladı.

Gazze'deki yıkımın boyutları ve insani etkileri

    BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) Yönetici Sekreteri Rola Dashti, Gazze'deki yıkımın önceki örneklerle kıyaslanamayacak boyutlarda olduğunu belirtti. Dashti, Gazze'de temel hizmetlere erişemeyen toplumun yüzde 96'sının çok boyutlu yoksulluğa düştüğünü vurgulayarak, uluslararası toplumun kalıcı barış inşa etmesi gerektiğini ifade etti.

    Ekonomik faaliyetlerde büyük darbe

      "Gazze Savaşı: Filistin Üzerindeki Olası Sosyo-Ekonomik Etkiler" raporuna göre, Gazze'nin kuşatılması ve zorla yerinden edilmeler, Filistin ekonomisine ciddi darbe vurdu. Raporda, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 390 bin işin kaybedildiği ve gayrisafi hasıla kaybının 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 4 ile 12 arasında değişebileceği belirtildi. Ayrıca, yoksulluğun savaşın süresine bağlı olarak yüzde 20 ile 45 arasında artmasının beklendiği kaydedildi.

      İnsani Gelişme Endeksi'nde düşüş ve ekonomik toparlanma zorluğu

        Raporda, İnsani Gelişme Endeksi'nde keskin bir düşüş yaşanacağı ve Filistin'in 11 ila 16 yıl geriye gidebileceği öngörüldü. Savaşın ekonomik sonuçlarının insani durum üzerinde doğrudan ve dolaylı etkileri olacağı vurgulandı. Gazze'deki kuşatma nedeniyle oluşan yıkım ve kaynaklara erişimdeki belirsizlik göz önüne alındığında, ateşkesin ardından Gazze'de ekonomik toparlanmanın hemen olmayacağı ifade edildi.

        Yorumlar (0 yorum)
        Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
        Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
        Sonraki Sayfa