BM: Gazze'de "aralar" bizimle koordineli yapılmalı

İsrail, “Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul etti” açıklaması yapan ABD’yi yalanlamıştı. Birleşmiş Milletler’den “Gazze'de insani amaçlarla verilecek araların BM ile koordine edilmesi gerektiği” açıklaması geldi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
09 Kasım 2023 23:58
GÜNCELLEME
10 Kasım 2023 00:04
BM: Gazze'de ''aralar'' bizimle koordineli yapılmalı
MP
Mevlüt Peker Editör

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in Gazze'de saldırılara 4 saatlik ara vereceği kararını basından öğrendiklerini açıkladı. Dujarric, günlük basın toplantısında, insani amaçlarla verilecek araların BM ile koordine edilmesi gerektiğini vurguladı. Beyaz Saray'ın İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara ara vermeyi kabul ettiğine dair duyurusuna değinen Dujarric, bu tür "insani araların" etkili olabilmesi için tüm tarafların onayının şart olduğunu belirtti.

Güvenli bölgeler ve koordinasyonun önemi

Dujarric, BM'nin insani yardımların ulaştırılmasında kilit bir rol oynadığını ve bu nedenle kararların koordine edilmesi gerektiğini ifade etti. Güvenli bölgelerle ilgili sorulara yanıt verirken, bu kararların çatışmaya dahil olan taraflarca ortak alınması gerektiğini, aksi takdirde hem siviller hem de insani yardım çalışanları için risk oluşturacağını söyledi.

Gazze'nin bütünlüğüne vurgu

Dujarric, Gazze'nin bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini tekrarladı. AA muhabirinin Beyaz Saray'ın açıklamasının sadece Gazze'nin kuzeyini kapsamasına ilişkin sorusuna, görüşlerinin değişmediğini ve Gazze'nin bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini yineledi.

BM personeli için saygı duruşu ve bayraklar yarıya indirilecek

Dujarric, 13 Kasım Pazartesi günü New York'taki BM merkezi ve diğer ülkelerdeki BM kurumlarında, Gazze'de öldürülen BM personelini anmak için bayrakların yarıya indirileceğini duyurdu. Ayrıca, hayatını kaybeden BM personeli için 1 dakikalık saygı duruşu yapılacağını ve 7 Ekim'den bu yana Gazze'de BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı 99 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa