FED Başkanı Powell'ın konuşması sonrası piyasalar negatife döndü

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın dünkü açıklamalarının ardından beklenenden daha sert bir ton içermesiyle olumsuz bir seyir izliyor.
Ersin Küçükbarak
|
10 Kasım 2023, Cuma - 09:24
FED Başkanı Powell'ın konuşması sonrası piyasalar negatife döndü

Dünya genelinde enflasyonla mücadele konusunda alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığına dair süren tartışmalar, varlık fiyatlarında belirgin bir oynaklığa neden oluyor.

Powell, enflasyonu hedef seviyesi olan yüzde 2'ye düşürecek kadar sıkı bir para politikasının henüz uygulanmadığını belirterek, gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yoluna gitmekten kaçınmayacaklarını ifade etti.

Enflasyonun istenen seviyeye düşürülmesi sürecinde daha kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu vurgulayan Powell, üçüncü çeyrekte ekonomik büyümenin güçlü olduğunu, ancak gelecek çeyreklerde yavaşlama beklentisi taşıdıklarını açıkladı.

Powell'ın açıklamalarının yanı sıra, diğer Fed yetkililerinin görüşleri de yakından takip ediliyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, faiz artırımlarının tam etkisinin henüz görülmediğini belirtirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, para politikasının muhtemelen yeterince kısıtlayıcı olduğunu ifade etti. St. Louis Fed Başkanı Kathleen O'Neill Paese ise daha sıkı mali koşulların ne kadar etkili olabileceğinin henüz belirsiz olduğunu söyledi.

ABD Hazinesi'nin düzenlediği tahvil ihalesinde talebin beklentilerin altında kalması, ABD'nin 30 yıllık tahvil faizini yaklaşık 15 baz puan artırarak yüzde 4,78'e çıkardı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,40 ile 20 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra yüzde 4,62'de dengelendi.

ABD'de açıklanan makroekonomik veriler, iş gücü piyasasının güçlü olduğuna işaret ederken, işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı önceki haftaya kıyasla 3 bin kişi azalarak 217 bine indi. Süregelen işsizlik maaşı başvuruları ise 22 bin kişi arttı.

Kripto para birimi Bitcoin, dün 37 bin 972 dolarla 18 ayın zirvesini test etti, ancak yeni günde 36 bin 660 dolara geriledi.

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 artarak 80,3 dolara çıkarken, altının onsu ise yatay seyirle 1.957 dolardan alıcı buluyor.

New York borsasında dün Dow Jones endeksi yüzde 0,65, S&P 500 endeksi yüzde 0,81 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,94 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün yükseliş görülürken, bugün İngiltere'de açıklanacak verilerin ekonomik duruma dair önemli sinyaller vereceği bekleniyor.

Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,81, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,74, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,13 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,73 yükseldi. Ancak, Avrupa'da endeks vadeli kontratları yeni güne düşüşle başladı.

New York borsasındaki satış baskısı, Asya pay piyasalarında da etkili olurken, Çin ekonomisine dair haber akışı yatırımcıların odak noktasında bulunuyor.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi kapanışa yakın yüzde 1,6 geriledi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dünü yüzde 0,25'lik bir düşüşle 7.841,46 puandan tamamladı. Bugün ise gözler, açıklanacak sanayi üretimi ve işsizlik oranı verilerine çevrildi.

Dolar/TL, dün 28,4652'den kapanış yapmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,5670 seviyesinde işlem görmekte. Analistler, yurt içinde işsizlik oranı ve sanayi üretimi verilerinin yanı sıra yurt dışında İngiltere'de büyüme, dış ticaret dengesi ve sanayi üretimi ile ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerini yakından takip edileceğini belirtirken, BIST 100 endeksi için teknik açıdan 7.950 ve 8.020 seviyelerinin direnç, 7.800 ve 7.750 puanın destek olarak izleneceğini ifade ettiler.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye eylül ayı işsizlik oranı ve sanayi üretimi

10.00 İngiltere eylül ayı dış ticaret dengesi ve sanayi üretimi

10.00 İngiltere 3. çeyrek GSYH

18.00 ABD kasım ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

http://ankaramasasi.com/haber/2109323/fed-baskani-powellin-konusmasi-sonrasi-piyasalar-negatife-dondu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.