BM: Gazze’de deprem gibi yıkım var

BM (Birleşmiş Milletler)’den yapılan açıklamada, “Gazze'de deprem vurmuş gibi bir yıkım var ancak bu insan eliyle gerçekleşti. Tamamıyla önlenebilirdi.” denildi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
16 Kasım 2023 22:08
GÜNCELLEME
16 Kasım 2023 22:17
BM: Gazze’de deprem gibi yıkım var
MP
Mevlüt Peker Editör


Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, Gazze'de yaşanan yıkımın deprem sonucu gibi olduğunu ancak bunun insan eliyle gerçekleştiğini ve önlenebilir olduğunu söyledi. New York'taki BM binasında gazetecilere video konferans aracılığıyla açıklamada bulunan Touma, Gazze'de yaşanan insanı krizin detaylarını paylaştı.

Touma, Gazze'de su, yakıt ve gıdanın bir silah gibi kullanıldığını belirtti ve bölgedeki insanların son 6 haftadır zorlu koşullar altında yaşadığını vurguladı. Filistinlilerin rekor sayıda yerinden edildiğini ve bunun 1948'den bu yana en yüksek rakam olduğunu kaydetti. Touma, Gazze halkının çıkış yolu olmadığını, sıkışıp kaldıklarını ve barınaklardaki çocukların temel ihtiyaçlar için hatta bir damla su için yalvardıklarını ifade etti.

Touma ayrıca, Gazze'de güvenli hiçbir yerin olmadığını, UNRWA tesislerine yaklaşık 800 bin kişinin sığındığını ve bu çatışmada hiçbir alakası olmayan 103 BM personelinin hayatını kaybettiğini belirtti. Yakıt sıkıntısının ciddi bir problem olduğunu ve bu durumun kasıtlı olarak operasyonlarını engellediğini düşündüğünü söyledi.

BM Dünya Gıda Programı Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Batı Avrupa Kıdemli Bölgesel İletişim Sorumlusu Abeer Etefa ise, kışın yaklaşmasıyla barınaklardaki kalabalık ve sağlıksız yaşam koşulları nedeniyle insanların açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı. Etefa, Gazze'ye gelen gıda yardımının ihtiyacın sadece yüzde 10'unu karşıladığını ve halkın tamamının gıda yardımına muhtaç olduğunu belirtti. Gazze'deki mevcut gıda sistemlerinin çöktüğünü ve insanların günde bir öğünle ya da şanslıysalar konserve ile hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa