İsrail’in tepkisi BM’yi üzdü!

BM (Birleşmiş Milletler), İsrail'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına verdiği tepkiyi üzüntüyle karşıladığını kaydetti.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
17 Kasım 2023 01:07
GÜNCELLEME
17 Kasım 2023 01:12
İsrail’in tepkisi BM’yi üzdü!
MP
Mevlüt Peker Editör

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail hükümetinin BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilen ve Gazze'deki çatışmalara acil ve uzatılmış ara verilmesini talep eden kararı "gerçeklerden kopuk" olarak nitelendirmesine üzüntüyle tepki gösterdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, BMGK'nin aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti ve İsrail'in bu karara uymayacağı yönündeki açıklamalarını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, BMGK kararının gerçeklerden uzak olduğunu savunarak, İsrail'in uluslararası hukuka uygun hareket etmeye devam edeceğini ifade etmişti. Dujarric, BMGK'nin çatışmayı durdurma adına birlikte hareket edebilmesinin olumlu bir adım olduğunu vurguladı ve çatışmaların sürdüğünü, bu nedenle daha fazla eylem yapılması gerektiğini dile getirdi.

Dujarric, çatışma bölgesinde tüm tarafların güvence vermeden hiçbir yerin "güvenli bölge" olarak kabul edilemeyeceğine işaret etti ve BM'nin tarihsel olarak "güvenli bölgeler" konusunda olumlu bir deneyimi olmadığını belirtti. BM'nin görevini yerine getirmeye devam edeceğini, ancak "güvenli bölge inşası sürecine dahil olmayacağını" ifade etti.

BMGK'de Gazze'deki insani durumla ilgili olarak 7 Ekim'den sonra 4 karar tasarısı veto edilmişti. Ancak dün, 5'inci teşebbüste Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi"ni talep eden karar, 12 "evet" oyu ile kabul edildi. Kararda, BM ve ortaklarına insani yardım için kesintisiz, hızlı ve güvenli erişim çağrısı yapılırken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten kararın uygulanmasıyla ilgili BMGK'ye bilgi sağlaması istendi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa