5 ülkeden UCM'ye “İsrail” başvurusu

UCM (Uluslararası Ceza Mahkemesi / International Criminal Court), İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soruşturulması için Bangladeş, Bolivya, Cibuti, Güney Afrika ve Komorlar Devleti’nin başvuruda bulunduğunu duyurdu.
Mevlüt Peker
|
17 Kasım 2023, Cuma - 21:45
5 ülkeden UCM'ye “İsrail” başvurusu

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soruşturulması için Bangladeş, Bolivya, Cibuti, Güney Afrika ve Komorlar Devleti tarafından resmi bir başvurunun yapıldığını duyurdu. Mahkemenin internet sitesinde yer alan açıklamada, bu ülkeler tarafından yapılan başvuruların Savcılık Ofisi'ne ulaştığı bildirildi.

UCM'nin Roma Statüsü çerçevesinde, bir taraf devletin, başka bir devletin topraklarında işlenen suçların araştırılması için Savcılığa başvuruda bulunabileceği belirtildi. Halihazırda Filistin Devleti'ndeki durumla ilgili savcılığın yürüttüğü bir soruşturmanın olduğu ve bu soruşturmanın 3 Mart 2021 tarihinde başlatıldığı kaydedildi. Ayrıca, 13 Haziran 2014 tarihinden bu yana Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da işlenen ve Roma Statüsü suçları kapsamına girebilecek eylemlerin bu soruşturmanın konusunu oluşturduğu ifade edildi.

Başsavcı Kerim Han'ın, Filistin Devleti'ndeki durumla ilgili soruşturmayı ilerletmek amacıyla özel bir ekip kurduğu ve bu ekibin Filistin'de işlenen suçlarla ilgili kilit paydaşlardan bilgi ve iletişim toplama, koruma ve analiz etme yetkisine sahip olduğu aktarıldı. Açıklamada, Savcılık Ofisi çalışanlarının; hayatta kalanlarla görüşme, sivil toplum örgütleriyle iletişim kurma ve ilgili ulusal muhataplarla temas kurma çabalarının sürdürüleceği vurgulandı.

Ayrıca, Ukrayna'daki olaylar bağlamında, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu 39 UCM üye ülkesinin, Ukrayna'da işlenen suçların soruşturulması için 3 Mart 2022'de UCM'ye başvurduğu ve UCM'nin 17 Mart 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığı hatırlatıldı.

http://ankaramasasi.com/haber/2110534/5-ulkeden-ucmye-israil-basvurusu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.