İnan Temelkuran kimdir?

Türk film yönetmeni olan İnan Temelkuran kimdir? Madrid Genç Sanat Yarışması'nda En İyi Belgesel ödülü sahibi olan İnan Temelkuran nereli, kaç yaşında?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
18 Kasım 2023 10:21
GÜNCELLEME
18 Kasım 2023 10:31
İnan Temelkuran kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

İzmir doğumlu olan İnan Temelkuran, Türk film yönetmenleri arasında önemli bir yere sahiptir. 3 Ağustos 1976'da doğan Temelkuran, Bornova Anadolu Lisesi'nden 1994 yılında mezun oldu ve ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1998 yılında tamamladı. İspanyol hükümetinden kazandığı bursla 1998 yılında İspanya'ya giderek Franco dönemi ile ilgili araştırmalarda bulundu. TAI Görsel Sanatlar Okulu Sinema Yönetmenliği Bölümü'nden 2003 yılında mezun olan Temelkuran, kısa belgeseli "Soğuk Bir Gecede, Madrid’de" ile Madrid Genç Sanat Yarışması'nda En İyi Belgesel ödülünü kazandı.

İspanya'daki bir Türk düğününe odaklanan belgeseliyle dikkat çeken Temelkuran, 2005 yılında Türkiye'ye dönerek 2007'de "Made in Europa" adlı filmi tamamladı. Kendi senaryosunu yazıp yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği "Bornova Bornova" filmiyle 2009'da 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü Reha Erdem'in "Kosmos" filmiyle paylaştı.

İnan Temelkuran, gazeteci ve yazar Ece Temelkuran'ın kardeşidir. Yönetmenlik kariyerindeki başarıları arasında birçok ödül bulunmaktadır, bunlar arasında Madrid Genç Sanat Yarışması En İyi Belgesel Ödülü (2005) ve 19. Ankara Uluslararası Film Festivali Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü (2008) gibi prestijli ödüller yer almaktadır.

Temelkuran'ın senaryosunu yazıp yönettiği filmler arasında "Made in Europa" (2007) ve "Bornova Bornova" (2009) bulunmaktadır. Ayrıca yönetmenliğini üstlendiği kısa film "Soğuk Bir Gecede, Madrid’de" (2005) ile de dikkat çekmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa