Perihan Mağden kimdir?

Edebi ve hukuki mücadeleleriyle tanınan bir yazar olarak Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Perihan Mağden kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
18 Kasım 2023 10:45
GÜNCELLEME
18 Kasım 2023 11:07
Perihan Mağden kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Perihan Mağden, 24 Ağustos 1960 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Romancı kimliği ile tanınan Mağden'in eserleri birçok dile çevrilmiş ve edebiyat dünyasında geniş bir okur kitlesi bulmuştur. Aynı zamanda deneme kitapları ve şiir kitapları da bulunan yazar, uzun yıllar Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.

Mağden'in hayatı, İstanbul'da başladı ve eğitimini tamamlamak üzere Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Yükseköğrenim sonrasında Japonya ve Amerika'da geçirdiği zamanın ardından Türkiye'ye dönen yazar, reklam yazarlığı ve çeşitli medya kuruluşlarında çalışmalar yaptı.

Köşe yazarlığı kariyerine Radikal gazetesinde başlayan Mağden, bir süre sonra İki Genç Kızın Romanı kitabını yazmak için ara verdi. Bu süre zarfında farklı yayın organlarında da yazılar yazdı, ancak 2001'de Radikal'e geri döndü. Yazarın yazıları, zaman içinde çeşitli hukuki mücadelelere dönüştü. 2008'de Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü.

Edebiyat kariyerine şiirle adım atan Perihan Mağden, ilk şiirini 1979'da yayımladı. İlk şiir kitabı olan "Mutfak Kazaları"ndaki şiirler tiyatroya uyarlandı. Ancak, 1991'den itibaren roman türünde eserler vermeye başladı ve genellikle kadın, çocuklar, şiddet ve aile ilişkileri konularını işledi.

Mağden'in en çok satan eseri, 2001 yılında yayımlanan "İki Genç Kızın Romanı"dır. Bu roman, sinemaya da uyarlanarak pek çok ödül kazandı. Yazarın diğer romanları da çeşitli dillere çevrilmiş ve uluslararası alanda ilgi görmüştür.

Son yıllarda Nokta dergisinde yazılarına devam eden ve ardından T24 internet gazetesinde köşe yazılarına geçen Mağden, hukuki sorunlarla da karşılaştı. Yazılarından ötürü açılan davalar sonucunda para cezalarına çarptırıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa