Banu Güven kimdir?

Türk muhabir, haber sunucusu ve köşe yazarı olan Banu Güven kimdir?

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
18 Kasım 2023 12:16
GÜNCELLEME
18 Kasım 2023 12:53
Banu Güven kimdir?
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Banu Güven, 15 Mayıs 1969 tarihinde İstanbul'da doğan Türk muhabir, haber sunucusu ve köşe yazarıdır. 1987 yılında İstanbul Lisesi'nden, 1991 yılında ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin uluslararası ilişkiler bölümünden mezun olmuştur. Gazeteciliğe üniversite yıllarında ilgi duymaya başlamış ve kariyerine Cumhuriyet gazetesinin bünyesindeki Çağdaş Yayınları'nın çıkardığı Almanca-Türkçe Bizim Almanca dergisinde çalışarak başlamıştır. Daha sonra İsviçreli bir gazeteciyle çalışmış ve bir İsviçre gazetesinin Türkiye bürosu sorumluluğunu üstlenmiştir.

Banu Güven, Boğaziçi Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler bölümünde yüksek lisans yapmış ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde üç ay staj yapmıştır. 1994 yılında Milliyet gazetesinde dış haberler servisinde tam kadrolu olarak gazeteciliğe başlamıştır. Milliyet'ten sonra NTV'de 1997-2011 yılları arasında 14 yıl boyunca çeşitli programları hazırlayıp sunmuş, bu süreçte gece haber bültenini de üstlenmiştir.

Ancak, 2011 yılında Vedat Türkali ile yaptığı röportaj ve Leyla Zana ile yapacağı röportajın engellenmesi nedeniyle 14 yıllık çalıştığı NTV'deki işinden ayrılmak zorunda kalmıştır. 2013 yılında kısa bir süre Artı Bir Tv'de program sunmuş, ardından 2014 yılında İMC TV'de ana haber bülteni sunucusu olarak görev yapmıştır. Ancak, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından İMC TV'nin kapatılmasıyla birlikte Banu Güven hakkında terör örgütüne destek iddialarıyla dava açılmıştır.

Banu Güven, dava sürecinde yurtdışına çıkarak Almanya'ya yerleşmiş ve Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Radyo ve Televizyon Kurumu WDR bünyesinde Funkhaus Europa radyo kanalı için Türkiye hakkında mülakatlar yapmıştır. Ayrıca Deutsche Welle'nin Türkçe yayını için de sesli ve görüntülü haberler hazırlamaktadır.

2017 yılında sosyal medyadaki gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Henri Nannen Ödülü ile ödüllendirilmiştir. Banu Güven, 2011 yılında mimar Aykut Dokur ile evlenmiş olup Türkçenin yanı sıra Almanca, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa