Hakkı Yeten kimdir?

Santrafor mevkiinde görev almış Türk millî futbolcu, teknik direktör, Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 18. başkanlığını Hakkı Yeten kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
19 Kasım 2023 10:35
GÜNCELLEME
19 Kasım 2023 11:49
Hakkı Yeten kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Hakkı Yeten 3 Aralık 1910, Vodina'da dünyaya gelen Türk millî futbolcu, teknik direktör, spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 18. başkanı olarak bilinir.

Baba Hakkı lakabıyla tanınan Yeten, 1926-1931 yılları arasında Karagümrük'te oynadı. Beşiktaş'ın tarihinde önemli bir isim haline geldiği 1931-1948 yılları arasında kulüpte görev aldı. Futbolculuk kariyerinin ardından Beşiktaş'ta teknik direktörlük ve kulüp başkanlığı yaptı. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün onursal başkanlarından biri olarak Süleyman Seba ile birlikte anılmaktadır. Adı, Beşiktaş'ın altyapı tesislerinde ve 2016 yılında açılan Vodafone Park'ın kapalı tribününde yaşatılmaktadır.

İlk Yılları: Hakkı Yeten, 1 yaşındayken ailesiyle İstanbul'un Beşiktaş semtine yerleşti. Babası Binbaşı Mahmut Nedim Bey'in I. Dünya Savaşı'nda şehit olması üzerine Hakkı Yeten, askerlik mesleğini bırakarak futbola yöneldi. Maltepe, Halıcıoğlu ve Kuleli askeri takımlarında oynadı. Futbolculuğa başladığı Karagümrük'ten, Beşiktaş'ın futbol şubesinin kurucusu Şeref Bey tarafından transfer edildi. Aynı zamanda 1937 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirerek avukat oldu.

Futbolculuk Kariyeri: Karagümrük'teki döneminde Bozkurt Kulübü ile oynanan maçta, geç kaldığı için ceza alan Hakkı Yeten, ikinci yarıda oyuna dahil olup 6 gol atmış ve unutulmaz bir anıya imza atmıştır. 1931'de Beşiktaş'a transfer olan Yeten, 17 yıl boyunca takım kaptanlığı da yaparak 439 maçta 382 gol kaydederek Beşiktaş'ın en golcü futbolcusu oldu. Hem Fenerbahçe'ye hem de Galatasaray'a attığı 30'ar golle derbilerde de etkileyici bir performans sergiledi.

Millî Takım Kariyeri: II. Dünya Savaşı nedeniyle sınırlı maç oynama şansına sahip olan Yeten, Türkiye A millî takımında sadece 3 kez forma giydi. 27 Eylül 1931'deki Balkan Kupası'nda Bulgaristan'a karşı attığı gol, millî takım kariyerindeki önemli anlardan biridir.

Teknik Direktörlük Kariyeri: 1949 ve 1950-1951 yıllarında Beşiktaş'ı iki kez yöneten Hakkı Yeten, 1951'de Vefa'yı çalıştırmaya başladı.

Başkanlıkları: Futbol Federasyonu'nda asbaşkanlık görevi yapan Yeten, 1960-68 arasında üç kez Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanlığı yapmıştır. Baba Hakkı olarak anılan Yeten, sert ve otoriter tutumu nedeniyle hem kendi takımındaki hem de rakip takımdaki futbolculardaki saygıyı kazanmıştır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa