Mehmet Şamil Şhaplı kimdir?

Diplomat, Gazeteci, Spor yöneticisi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucu üyesi ve 1. başkanı olan Mehmet Şamil Şhaplı kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
19 Kasım 2023 11:35
GÜNCELLEME
19 Kasım 2023 11:48
Mehmet Şamil Şhaplı kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Mehmet Şamil Şhaplı 7 Şubat 1891 tarihinde Medine Osmanlı İmparatorşuüunda dünyaya gelen diplomat, gazeteci, spor yöneticisi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucu üyesi ve ilk başkanıdır.

Şhaplı, Osman Ferit Paşa'nın en büyük oğludur ve Beşiktaş kulübünü kurarken kardeşleri ve arkadaşlarıyla birlikte ilk kuruculardan biri olmuştur. Beşiktaş kulübünü kuran etken, tüm kurucuların Çerkes asıllı olmaları ve akrabalık ilişkileriyle birbirine bağlı olmalarıdır.

Mehmet Şamil Bey, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nü kurarken oldukça genç yaşta idi. Babasına ait olan Serencebey'deki konakta kulübün temelini atmış ve Bereketiko Jimnastik Kulübü adını vermiştir. Daha sonra bu kulüp, Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü adını alarak günümüzde Beşiktaş Jimnastik Kulübü olarak bilinir.

Şhaplı, Saint Joseph Fransız Lisesi'ni bitirdikten sonra I. Dünya Savaşı yıllarında İsviçre'de Siyasi Bilimler eğitimi aldı. Bu dönemde Osmanlı Milli Ajansı'nın muhabirliğini yaptı ve ulusal örgütlerin temsilciliğini üstlendi. İstanbul'a döndükten sonra Deniz Yolları İdaresi'nde çalıştı.

1934'te Soyadı Kanunu ile "Şhaplı" soyadını aldı. 1957'de İstanbul'da hayatını kaybetti.

Her yıl ölüm yıldönümünde mezarı başında anılan Mehmet Şamil Şhaplı, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün tarihindeki önemli figürlerden biridir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa