Mehmet Üstünkaya kimdir?

Türk iş insanı, Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 26. başkanı olmuş olan Mehmet Üstünkaya kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
19 Kasım 2023 11:50
GÜNCELLEME
19 Kasım 2023 11:59
Mehmet Üstünkaya kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Mehmet Üstünkaya 13 Haziran 1935 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiş olan Türk iş insanı, spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 26. başkanıdır. Toplamda iki dönemde 7 yıl boyunca Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne başkanlık yapmış, hukukçu ve iş insanı olarak tanınmıştır. Beşiktaş'a katkıları nedeniyle "Efsane Başkan" olarak anılmaktadır.

Yaşamı: Üstünkaya'nın ailesi, Karaman Beyi boyundan Girit'e göç etmiş ve 1900'lerin başında İstanbul'a geri dönerek Beşiktaş semtine yerleşmiştir. Galatasaray Lisesi'nde orta öğrenimini tamamlayan Üstünkaya, Galatasaray SK'da kısa mesafe koşucusu olarak başarı elde etmiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yüksek eğitimini tamamlamıştır.

Üniversite sonrasında ticarete atılan Üstünkaya, madencilik ve gümrüksüz satış mağazacılığı alanında Türkiye'nin önde gelen şirketlerini kurmuş ve yönetmiştir. Madencilikte Unimetal şirketi ile Türkiye'nin krom ihracatının yarısını gerçekleştirmiş; gümrüksüz satış mağazalarında ise Unifree şirketini 18 gümrüksüz satış mağazasına dönüştürmüştür.

Üç kez evlenen Üstünkaya'nın en uzun süren evliliği, Türkiye'nin ilk caz sanatçılarından Gönül Turgut ile olmuştur.

Beşiktaş Dönemi: Beşiktaş JK'da uzun yıllar yönetici olarak görev aldıktan sonra, 1973 yılındaki genel kurulda başkan seçilen Üstünkaya, başkanlığı döneminde futbol ve basketbol branşlarında önemli başarılar elde etmiştir. Başkanlık döneminde BJK, futbolda 1974-75 sezonunda Türkiye Kupası'nı, 1974-1975 sezonunda basketbol lig şampiyonluğunu kazanmıştır.

1977'de seçim kaybederek görevini devretmiş ancak 1981'de ikinci kez Beşiktaş JK başkanlığına seçilmiştir. Göreve geldiğinde futbol takımının başına Dorde Miliç'i getirerek önemli futbolcuları kulübe kazandırmış ve 15 yıl aradan sonra şampiyonluk elde edilmiştir.

Üstünkaya, 1984 yılında yapılan genel kongrede başkanlığı Süleyman Seba'ya devretmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa